Politika

VIJEĆNICI O PRAVILNIKU ZA SNIMANJA Treba li grad na filmskom platnu biti Dubrovnik ili Nottingham?

VIJEĆNICI O PRAVILNIKU ZA SNIMANJA Treba li grad na filmskom platnu biti Dubrovnik ili Nottingham?

Ovdje nije riječ o cenzuri već o izbjegavanju neželjenih situacija koje do sad nismo mogli sankcionirati – rekla je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić obrazlažući gradskim vijećnicima Prijedlog pravilnika o snimanju na javnim površinama i u prostorima kojima gospodari Grad Dubrovnik.

Sam proces njegove izrade započeo je prije godinu dana.

-Usudili smo se uhvatiti u koštac s ovim. Ne bojimo se pogriješiti, važno je da smo se usudili pristupiti njegovoj izradi – rekla je Tepšić dodavši kako je Dubrovnik lokacija filmskih snimanja od početka 20. stoljeća.

-Snimano je iznimno puno filmova, ovdje su boravili mnogi poznati i uvaženi redatelji i glumci. Grad je uvijek bio i ostat će atraktivna filmska lokacija. Želimo raditi transparentno i postojanje pravilnika je platforma za transparentan rad – rekla je Tepšić.

-Ne bismo se više nikad trebali dovesti u situaciju da nas na nacionalnoj razini Društvo arhitekata upozorava na devastaciju koja se događa pri snimanju – rekla je tijekom rasprave vijećnica Katarina Doršner dodavši kako se ne bismo trebali opet naći u situaciji da se neki amoralni likovi iživljavaju na našim sakralnim objektima, čemu smo nedavno svjedočili.

-Je li se konzultiralo s gradovima sličnim nama kad su u pitanju cijene? – pitala je Tatjana Šimac Bonačić, a zanimalo ju je i jesu li sredstva od naknade namjenska.

-Gradonačelnik bi morao imati pravo mijenjanja pravilnika kad vidi da će se neka velika produkcija prepasti i poći drugdje. Ne valja plašiti producente uzevši u obzir da od toga mnogi zarađuju, a snima se obično zimi kad nemamo gostiju i te su produkcije dobrodošle. Nisam za to da im se da sve što traže i da uništavaju, ali sam za to da se daju gradonačelniku otvorene ruke – smatra Rossetti.

-Svaka ozbiljna produkcija počinje puno unaprijed s pripremama za snimanje – rekla je Tepšić.

Hoće li se smanjiti broj zahtjeva za snimanje, zanimalo je HNS-ovu vijećnicu Marinu Vučković Matić.

-Pravilnik definira jasne uvjete za sve koji žele doći snimati u grad. Ovo nismo radili napamet, uključili smo ljude koji su sudjelovali u ranijim produkcijama. Ničim ovo neće nekoga potjerati, samo ćemo unaprijed dati jasna pravila igre – rekao je gradonačelnik Mato Franković dodavši kako je dobro imati filmske produkcije u gradu.

-Ostaje upitno što nema datuma jer što ako netko želi doći snimati u kolovozu. Koja je stvarna uloga povjerenstva ako postoje jasna pravila? – zanimalo je Željka Raguža.

Vijećnik Ljubo Nikolić istaknuo je kako je ova djelatnost bila deregulirana.

-Prihod mora biti namjenski, a nema ni odredbi koje se odnose na smanjenje kvalitete života ljudi koji imaju ‘ugrozu’ zbog ovoga – rekao je tijekom rasprave Nikolić.

Vido Bogdanović pohvalio je postupak po kojem su vijećnici dobili nacrt pravilnika i to prije mjesec dana.

-Nedostaje mi u ovom pravilniku jesmo li za to da se Dubrovnik koristi kao Nottingham ili samo kao Dubrovnik – rekao je Bogdanović dodavši kako se ne treba zavaravati jer je producentima Dubrovnik izbor jer će proći jeftino.

-Ovo je malo previše birokratiziran jer teško je predvidjeti tko s kakvim idejama može doći – smatra Bogdanović dodavši kako bi ipak veliki dio odluka prepustio gradonačelniku.

-Ne pravimo ovim pravilnik za marketing Grada Dubrovnika već za zakup javnih površina – rekao je vijećnik Ivan Jelčić (DDS), dodavši kako ne treba ograničavati što će Dubrovnik predstavljati u nekom filmu ili seriji.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist