Grad

VIJEĆNICI O OBNOVI BAŠTINE ‘Zavod je siroče i ovisi o milostinji’

Grad iz zraka

Mi smo bogat grad kad je u pitanju obnova spomeničke baštine jer imamo tri važna parametra koja jednako doprinose obnovi. To su Ministarstvo kulture putem Konzervatorskog odjela, Zavod za obnovu i DPDS. Napadati bilo koju od ove tri institucije je kao da napadate na srž obnove povijesne baštine – rekao je gradonačelnik Mato Franković tijekom rasprave o poslovanju Zavoda za obnovu, a nakon izlaganja vijećnika Jadrana Barača.

Barač se naime dotaknuo izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline, odnosno ukazao je, kako je sam rekao, na nezakonite odnose.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica opomenuo ga je da na kraju maratonske sjednice zloupotrebljava Poslovnik jer se ne drži teme dnevnog reda.

-Treba inzistirati na provođenju važećeg zakona o obnovi koji je obvezujući – govorio je Barač.

-Zavod za obnovu je važan kao institucija koja je djelovala u mnogim kriznim razdobljima. Nažalost, Zavod su posljednjim izmjenama Zakona uskraćena značajna sredstva Ministarstva kulture u odnosu od 7 milijuna kuna.  Zašto je tome tako, koji je bio cilj, mi svi skupa jako dobro znamo. No nije to previše zaustavilo Zavod koji je izvrsno surađivao i s DPDS-om, institucijom ovog grada starom 65 godina – rekao mu je Franković.

-Zašto se uvijek podignu tenzije kad spomenem DPDS. Ovdje samo ukazujem na nezakonite odnose – govorio je dalje Barač.

Franković mu je istaknuo kako je Zakon oštetio samo Zavod jer su mu uskraćena sredstva Ministarstva kulture. Novac od zidina treba ulagati u infrastrukturu Grada Dubrovnika, rekao je gradonačelnik, a baštinu treba obnavljati iz fondova EU.

-Zavod je siroče i ovisi o milostinji, a DPDS je vlasnik novca od zidina, novca građana – rekla je Matija Čale Mratović.

Marko Potrebica objasnio je zašto je Barača opomenuo da je skrenuo s teme, pozivajući se na članak 43. Zakona o obnovi ugrožene spomeničke baštine.

Izvješće Zavoda jednoglasno je usvojeno.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist