Politika

VIJEĆNICI LUJIĆ I KRISTIĆ: Prihode od paušala treba usmjeriti u sportsku infrastrukturu

VIJEĆNICI LUJIĆ I KRISTIĆ: Prihode od paušala treba usmjeriti u sportsku infrastrukturu

Gradski vijećnici Mosta Dolores Lujić i Maro Kristić osvrnuli su se na prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak, koji, kako ističu, donosi novosti za privatne iznajmljivače. Izmjenama se nadležnost za utvrđivanje paušala, koji plaćaju privatni iznajmljivači, s države planira prebaciti na jedinice lokalne samouprave. Tako će od 1. siječnja 2019. godine Grad Dubrovnik odlučivati o visini paušala koji će plaćati privatni iznajmljivači, a zakon je propisao da on ne smije biti manji od 150 kuna niti veći od 1500 kuna po ležaju.

-Do sada se visina paušala utvrđivala prema turističkim razredima, a mi smatramo kako Grad Dubrovnik treba dodatno zonirati na gradske kvartove i u onim zonama u kojima iznajmljivači imaju najveću popunjenost i najveće prosječne cijene treba utvrditi veću visinu paušala u odnosu na one zone koje se nalaze u turistički manje atraktivnim područjima, dok iznajmljivačima u prigradskim naseljima i ruralnom području treba ostaviti najnižu razinu paušala.

Broj registriranih ležajeva iz godine u godinu raste i sada ih je već više od 16 tisuća  na području grada te smatramo da prihode koji se ostvare s ove osnove treba ciljano namijeniti u projekte izgradnje objekata sportske infrastrukture. Dubrovačka kulturna scena je već desetljećima integrirana u turizam, dok je sportska infrastruktura neprimjerena, nazadna i nije ni blizu razine kakvu zaslužuje grad Dubrovnik.

Brojni kulturni projekti i manifestacije se mogu, osim iz proračuna, financirati i iz bespovratnih sredstava europskih fondova dok se sportska infrastruktura zbog loše ispregovaranih operativnih programa uopće ne može financirati europskim novcem, a u toliko je lošem stanju da nije primjerena ni za građane ni turiste. Stoga je logično da se sredstva od paušala koje plaćaju privatni iznajmljivači namjenski usmjere na konkretne projekte sportske infrastrukture kako bi se grad sto manje kreditno zaduživao, a sportska infrastruktura koja je predmet predizbornih obećanja svake gradske uprave što prije izgradila i stavila na raspolaganje građanima i turistima.

Svakako treba imati u vidu kako se Grad Dubrovnik ne može neograničeno zaduživati i da je naš proračun isključivo oslonjen na turizam i turizmu bliske djelatnosti pa je uputno biti oprezan prilikom novih zaduživanja jer je turističko tržište iznimno podložno stresovima koji se ne moraju uvijek pozitivno odraziti na proračun  – istaknuli su vijećnici Lujić i Kristić.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist