Županija

VIJEĆNICI IZGLASALI Evo kolika će biti visina turističke pristojbe za 2020. godinu

VIJEĆNICI IZGLASALI Evo kolika će biti visina turističke pristojbe za 2020. godinu

Županijski vijećnici donijeli su odluku o visini turističke pristojbe za 2020. godinu.

Kako je pojasnio pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Ivo Klaić, 10. svibnja 2019. godine, donesen je Zakon o turističkoj pristojbi te je on propisao donošenje Pravilnika koji bi trebao utvrditi najnižu i najvišu visinu turističke pristojbe. Novina je da Županijska skupština donosi za svaku tekuću godinu visinu turističke pristojbe za pojedini grad ili općinu. Tako za 2020. godinu vrijedi odredba iz Pravilnika da je obaveza donijeti odluku najkasnije do 15. rujna ove godine.

-S obzirom da, kad Županijska skupština ne bi donijela nikakvu odluku, primjenjivali bi se iznosi koji su najniži utvrđeni Pravilnikom. Na području naše županije već sad svi gradovi i općine od ranije imaju utvrđenu visinu turističke pristojba na najnižim iznosima pa da ne donesemo odluku ne bi bilo bitne promjene. Međutim, izuzetak je Grad Dubrovnik jer on jedini ima jednu turističku sezonu. Zato je turistička pristojba na području Grada jednaka od 1. siječnja do 31. prosinca 2019. Kad ne bismo imali Odluku o turističkoj pristojbi, Grad Dubrovnik bi u 2020. pola godine, do 1. travnja imao najnižu turističku pristojbu, u sezonu onu koja bude definirana i ponovno u postsezoni najnižu čime bi se značajno umanjio prihod. Turističko vijeće TZ Grada Dubrovnika zatražilo je od Skupštine da se zadrži ista visina turističke pristojbe kakva je bila i proteklih godina, a isto su zatražila i ostala područja u našoj županiji – pojasnio je pročelnik Klaić.

Vijećnik Maro Kristić istaknuo je kako je riječ o tehničkoj odluci, ali da je ona i ponešto diskriminatorna s obzirom da je podijeljena na Grad Dubrovnik i ostale dijelove županije. Mišljenja je da bi se trebalo raditi razliku između samog Grada i njegovih naselja poput Gromače, Kliševa, Mrčeva, da ne bi ispalo da su takva mjesta diskriminirana u odnosu na, primjerice, Orebić koji je turističkim kapacitetima puno jači, a ima manju pristojbu u jednom dijelu godine.

Inače, visina turističke pristojbe na području Grada Dubrovnika u kategoriji noćenje u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost po osobi iznosit će 10 kuna tijekom cijele godine, ona za noćenje u smještajnom objektu iz skupine Kampovi po osobi bit će osam kuna tijekom cijele godine, dok će smještaj u domaćinstvu po krevetu koštati 350 kuna u godišnjem paušalnom iznosu.

Ostale visine turističke pristojbe po pojedinoj kategoriji možete pogledati ovdje.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist