Politika

VIJEĆNICA DORŠNER Zločin je ne koristiti najviši doseg medicine – cijepljenje

Velika je šteta pa čak i zločin ne koristiti najviši doseg medicine, a to je cijepljenje – rekla je vijećnica Katarina Doršner (HDZ) tijekom rasprave o davanju prethodne suglasnosti na tekst Pravilnika o mjerilima i postupku upisa djece u dječje vrtiće i jaslice Dječjih vrtića Dubrovnik.

Rekla je kako jedino roditelji nisu odgovorni za nisku procijepljenost u našoj županiji jer su bili u strahu te da je nadavna epidemija ospica iznjedrila neke šokantne podatke.

-Cijepljenje je obvezno – rekla je dalje Doršner dodavši kako sukladno Obiteljskom zakonu necijepljenje znači zanemarivanje djeteta.

-Cijepiti dijete je u interesu djece, a odgovornost struke jest promocija cijepljenja. Zabrinutost i strahove roditelja razumijem – rekla je Doršner.

Dolores Lujić potaknula je raspravu o cijepljenju jer je tražila objašnjenje na temelju kojeg se zakona dijete neće upisati u vrtić ako nije cijepljeno. Rekla je kako zna za mišljenje minsitra, ali i kako mišljenje nije obvezujuće.

-Ne postoje propisi na temelju kojih se djeci može zabraniti pohađanje vtića ako nisu cijepljena – kategorično je rekao Maro Kristić dodavši kako odluka Dječjih vrtića nije utemeljena na zakonu.

-Ne znam koliko je u ovom slučaju represija korisna, ali ono što imamo danas jest to da imamo 80 posto roditelja koji žele dobro i zavedeni su raznim idejama koje su negdje pročitali. Misle da čine dobro jer su zaluđeni. Deset posto su sociopati, a ostalih 10 posto su profiteri. Cijela fama oko cijepljenja je krenula prije 20 godina s lažiranom studijom o štetnosti cijepljenja. Velika većina ljudi shvatila je da su opasnosti od necijepljenja puno više od opasnosti od cijepljenja – rekao je DDS-ov Ivan Jelčić.

Maro Kristić je Jelčića optužio za populizam, dodavši kako je Dolores Lujić samo istaknula kako u RH ne postoji zakon kojim se djeci zabranjuje upis u vrtić ako nisu cijepljena.

Nadležni pročelnik Đivo Brčić rekao je kako je istina da to nigdje u zakonu ne piše jer zakon ne može sve propisati, ali za to postoji Pravilnik.

-Edukacija je zakazala jer se išlo linijom manjeg otpora. Napravljeni su svjesni propusti pojedinih pedijatara, koji su potpisivali kartone o procijepljenosti koji nisu odgovarali istini – rekao je Blaž Pezo.

-Vrtić nije obavezan, a sve je definirano Pravilnikom koji je proistekao iz niza zakona i on se mora poštivati – rekao je vijećnici Lujić Pezo.

-Kojim je to zakonom definirano da mi ne možemo reći da se necijepljena djeca ne mogu upisati u vrtić – pitao je Pezo Dolores Lujić na što mu je ona rekla kako ne može vjerovati da ju je to pitao.

Potom su se prepirali Jelčić i Lujić oko propisa i zakona…U obranu Lujić stao je Željko Raguž koji je pitao kako se moglo dogoditi da se upisuju necijepljena djeca ako takva djeca nemaju pravo na upis.

 

Pročitajte još

Penava izlazi na izbore sa Škorovim Domovinskim pokretom

Dulist

Hodžić za DuList: Bošnjaci moraju imati svog vlastitog zastupnika u Saboru

Dulist

GRADSKO VIJEĆE ODLUČUJE Ukida se bivši Medovićev odjel za imovinu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija