Politika

VIJEĆNICA DORŠNER Zločin je ne koristiti najviši doseg medicine – cijepljenje

VIJEĆNICA DORŠNER Zločin je ne koristiti najviši doseg medicine - cijepljenje

Velika je šteta pa čak i zločin ne koristiti najviši doseg medicine, a to je cijepljenje – rekla je vijećnica Katarina Doršner (HDZ) tijekom rasprave o davanju prethodne suglasnosti na tekst Pravilnika o mjerilima i postupku upisa djece u dječje vrtiće i jaslice Dječjih vrtića Dubrovnik.

Rekla je kako jedino roditelji nisu odgovorni za nisku procijepljenost u našoj županiji jer su bili u strahu te da je nadavna epidemija ospica iznjedrila neke šokantne podatke.

-Cijepljenje je obvezno – rekla je dalje Doršner dodavši kako sukladno Obiteljskom zakonu necijepljenje znači zanemarivanje djeteta.

-Cijepiti dijete je u interesu djece, a odgovornost struke jest promocija cijepljenja. Zabrinutost i strahove roditelja razumijem – rekla je Doršner.

Dolores Lujić potaknula je raspravu o cijepljenju jer je tražila objašnjenje na temelju kojeg se zakona dijete neće upisati u vrtić ako nije cijepljeno. Rekla je kako zna za mišljenje minsitra, ali i kako mišljenje nije obvezujuće.

-Ne postoje propisi na temelju kojih se djeci može zabraniti pohađanje vtića ako nisu cijepljena – kategorično je rekao Maro Kristić dodavši kako odluka Dječjih vrtića nije utemeljena na zakonu.

-Ne znam koliko je u ovom slučaju represija korisna, ali ono što imamo danas jest to da imamo 80 posto roditelja koji žele dobro i zavedeni su raznim idejama koje su negdje pročitali. Misle da čine dobro jer su zaluđeni. Deset posto su sociopati, a ostalih 10 posto su profiteri. Cijela fama oko cijepljenja je krenula prije 20 godina s lažiranom studijom o štetnosti cijepljenja. Velika većina ljudi shvatila je da su opasnosti od necijepljenja puno više od opasnosti od cijepljenja – rekao je DDS-ov Ivan Jelčić.

Maro Kristić je Jelčića optužio za populizam, dodavši kako je Dolores Lujić samo istaknula kako u RH ne postoji zakon kojim se djeci zabranjuje upis u vrtić ako nisu cijepljena.

Nadležni pročelnik Đivo Brčić rekao je kako je istina da to nigdje u zakonu ne piše jer zakon ne može sve propisati, ali za to postoji Pravilnik.

-Edukacija je zakazala jer se išlo linijom manjeg otpora. Napravljeni su svjesni propusti pojedinih pedijatara, koji su potpisivali kartone o procijepljenosti koji nisu odgovarali istini – rekao je Blaž Pezo.

-Vrtić nije obavezan, a sve je definirano Pravilnikom koji je proistekao iz niza zakona i on se mora poštivati – rekao je vijećnici Lujić Pezo.

-Kojim je to zakonom definirano da mi ne možemo reći da se necijepljena djeca ne mogu upisati u vrtić – pitao je Pezo Dolores Lujić na što mu je ona rekla kako ne može vjerovati da ju je to pitao.

Potom su se prepirali Jelčić i Lujić oko propisa i zakona…U obranu Lujić stao je Željko Raguž koji je pitao kako se moglo dogoditi da se upisuju necijepljena djeca ako takva djeca nemaju pravo na upis.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist