Politika

Vierda: Strankama je teško nadići ambicije

Vierda: Strankama je teško nadići ambicije

Stranka Dubrovnik Regija danas je u hotelu Petka predstavila svog kandidata za gradonačelnika Vjekoslava Vierdu.

Vierda je dugogodišnji član HNS-a i trenutni direktor poduzeća Domouprava Dubrovnik, a mnogi ga pamte kao ravnatelja Zavoda za obnovu Dubrovnika.

– Izbor nestranačkog čovjeka u jednoj stranci je čudo 21. stoljeća i velika stvar, što pokazuje ono što je strankama obično teško, a to je nadići radi ideje neke ambicije. Zahvaljujem se članovima stranke i preuzimam odgovornost. Većina me vas pozna i odlučio sam reći samo kako idemo u Europu, koja je obrađena sa svih mogućih aspekata, ali uvijek se priča o tome što je bilo. Naći ćemo se u potpuno novim uvjetima, još posebnijim, prostora izvan Europe. Politički, bit ćemo Europljani, ali ćemo ustvari biti na otoku van te Europe. Ovo nije prvi put da se nalazimo u ovakvoj situaciji, uvijek smo se nalazili na poziciji da skupimo glave na kup i pokušamo nešto domisliti, kako najbolje odgovoriti izazovima vremena. Moramo se boriti da u prvom valu ne dovedemo u pitanje Dubrovnik kao identitet. Ako ugrozimo to što zovemo Dubrovnik u širem smislu, onda će to biti samo jedno europsko kupalište, a mi želimo očuvati sebe kao totalitet. U toj Europi mi smo oni koji daju svoju prošlost i sadašnjost u sveukupnost europskoga bića, ali očekujemo i da to europsko biće respektira naše biće. Onoliko koliko mi respektiramo sebe. Ako vide da mogu lako s nama, to je linija manjeg otpora. Ja vam mogu samo jedno garantirati, neću vas iznevjeriti, a učinit ću najbolje što mogu  – istaknuo je Vierda.

Predsjednik stranke Igor Žuvela osvrnuo se na ciljeve SDR-a.
– Svi znate da smo pokrenuli neku građansku inicijativu prije godinu dana, nezadovoljni općim stanjem u našem gradu i regiji kojoj pripada Grad Dubrovnik. Gubljenjem raznih institucija i lošim ponašanjem svih političkih opcija koje su bile na nebu Grada Dubrovnika i županije koji se nisu znali drznuti niti postaviti kriterije koje zaslužuje ovaj grad, nisu ga znali zaštititi, samo iskorištavati – istaknuo je Igor Žuvela, predsjednik SDR.
Za kandidata su čekali da budu sto posto legitimni, istaknuo je Žuvela. 250 su registrirana stranka, ljudi prave stranke radi toga da bi sutra koalirali, već se stvaraju koalicije koje nemaju veze jedna s drugom, stvaraju se bez da se razmišlja o Gradu. Mi nemamo sličnosti s niti jednom strankom, jer mislimo da su oni unazadili ovaj grad. Ova stranka je regionalna i zalaže se za puk juga hrvatske, gdje u  svakom slučaju Grad mora biti centar. Grad je degradiran i u njemu se stvara apatija – istaknuo je Žuvela.

Tri su stvari koje želi SDR – decentralizacija regije Dubrovnik, poseban status u hrvatskoj državi ili eksklava, smanjenje poreza na 17 namjesto 25 posto, da se pojave investitori, te uz to da postoji jedna participativna demokracija.

– Mi ne smijemo dopustiti da nedostatak hrabrosti uništi ljubav i volju za životom ovoga vječnoga Grada. Pri izboru kandidata bili su neki kriteriji – on treba osjećati i voljeti grad, mora biti intelektualac, poznavati svjetske jezike, da iza njega mora postojati rezultat, da mu je obitelj tu živjela, ali prvo je ono da voli – istaknuo je Žuvela.

Žuvela je  najavio i kako će uskoro objaviti i imena kandidata za zamjenike gradonačelnika, a 6. travnja će osnovati i Klub mladih SDR-a.
– Tako ćemo svi zajedno na kup i sigurno pobjeđujemo – kazao je Žuvela.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist