Zanimljivosti

VIDEO/ZAVRŠENA ANIMACIJA STIPANA UJDURA Prošetajte kroz renesansni vrt Gundulićevog ljetnikovca

VIDEO/ZAVRŠENA ANIMACIJA STIPANA UJDURA Prošetajte kroz renesansni vrt Gundulićevog ljetnikovca

Stipan Ujdur, 63-godišnji umirovljenik iz Opuzena, već se sedam godina bavi izradom trodimenzionalnih modela hrvatskih znamenitosti, a većina njegovih radova uvrštena je na mapu Google Eartha. Posljednji njegov pothvat je animacija 3D modela rekonstrukcije ‘Renesansnog vrta ljetnikovca Gundulić’.

Najznačajnije za njegov projekt je to što kamera prati šetnju kroz vrt s unutrašnje strane, stazama i stepenicama do gornjeg vidikovca, nakon kojega virtualno prelazi na donju razinu sve do donjeg vidikovca. Prikazano je bogatstvo vinove odrine i ukrasnih biljaka u cijelom vrtu posebno đardin kod ulaza, pogled odozgo s donjeg vidikovca.

-Ova animacija je rađena skoro mjesec dana, četiri tjedna, a video završava zadnjom scenom kako Gundulić promatra s prozora – poručio je kreator animacije Stipan Ujdur, dodavši kako je animacija rađena u Nizozemskoj, u studiju u Arnhemu, u suradnji s Martinom van der Meijde koji je radio animaciju i renderiranje.

Uz to, izradio je i četiri fotografije vrta napravljene u formi starih razglednica, koje će ponuditi TZ grada Dubrovnika u svrhu promocije renesansnih vrtova u Dubrovniku.

-Radnju smo stavili u 15. – 16. stoljeće. Morali smo kompenzirati neke scene vrta s programskim ograničenjima te se nadam se da je u globalu sve ostalo onako kako mi je pok. dr. Bruno Šišić davao stručne savjete i upute o vrtu kada smo radili 3D model – istaknuo je Ujdur.

Inače, do sada je izradio preko 120 modela, ponajviše s motivima iz Dubrovnika i delte Neretve, no napravio je i 3D modele istarskih objekata: kompleksa Dajla, Eufrazijeve bazilike u Poreču i Kaštela u Pazinu. Google je, dodajmo i to, prihvatio i njegovo rješenje Crkve svetog Roka u Splitu.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist