Zanimljivosti

VIDEO/NA RUBU ZNANOSTI Kod Dubrovnika snimljen ‘zalazak dva sunca’, stiže smak svijeta?!

VIDEO/NA RUBU ZNANOSTI Kod Dubrovnika snimljen 'zalazak dva sunca', stiže smak svijeta?!

Jučer je na Youtubeu osvanuo snimak neobičnog zalaska sunca nad Dubrovnikom, a autor videa tvrdi kako je riječ o zalasku ‘dva sunca’, odnosno pojavi tzv. Planeta X, ili planeta Nibiru, prema drevnoj sumerskoj mitologiji.

Premda se priča o planetu Nibiru i smaku svijeta redovito svrstava u pseudoznanstvena naklapanja, vrijedi reći kako ova ‘teorija’ ima vojsku sljedbenika diljem svijeta, koji smatraju kako Nibiru zaista postoji, ali se nalazi na rubu Sunčeva sustava.

Vjeruje se kako će to nebesko tijelo prolaskom kroz Sunčev sustav uzrokovati kataklizmu na planetu Zemlji, a posljedično i smak svijeta. Očekivalo se da će se to dogoditi krajem 2012. godine, međutim – još uvijek smo svi na svom mjestu. Novo previđanje, koju podupire i poznati Britanac David Icke, govori o godini 2016.

Vjeruje se da je Nibiru planet velike mase, vjerojatno pet puta veći od Zemlje, i udaljen od Sunca pola svjetlosne godine, a kreće se eliptičnom putanjom u suprotnom smjeru od ostalih planeta.

Ideja o planetu Nibiru nastala je 1976. godine u djelu ‘Dvanaesti planet’ američkog antropologa Zecharija Sitchina, u kojem autor obrađuje i prevodi drevne sumerske tekstove u kojima se spominje tajanstveni planet Nibiru. Nibiru, po sumerskoj mitologiji, naseljavaju Anunnaki, drevni astrunauti ili bogovi. Kasnije je priča o planetu Nibiru povezana s majanskim kalendarom, za koji se smatralo da završava baš 2012. godine.

Drevni Sumerani vjerovali su u povezanost Zemlje i Nibirua. Naime, u njihovoj mitologiji postoji priča o planetu koji je već jednom prošao kroz Sunčev sustav i izazvao kataklizmu. Zemlja, Mjesec, kao i asteroidni pojas oko Saturna po Sumeranima su rezultat sudara planeta Nibiru i planeta Tiamata, koji mu se našao na putanji. Babilonci su taj planet povezivali s bogom Mardukom, čije ime na akadskom znači ‘onaj koji prolazi’, no u većini tekstova povezuju ga s Jupiterom.

Inače, dva mjeseca prije Dubrovnika, ‘zalazak dva sunca’ snimljen je i na obali španjolske pokrajine Andaluzije.

Što je istina, a što tek pusta mašta, zaključite sami…

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist