Županija

VIDEO/FOTO U PEPELU I DIMU Pogledajte kako danas izgledaju Trstenik i Dingač!

Trstenik na Pelješcu djeluje sablasno. Četiri dana od velikog požara koji je poharao ovaj dio Pelješca donio je Trsteniku pepeo i dim. Jedva se diše, a stanovnici i dalje ne spavaju mirnim snom, jer se svako toliko aktivira neki manji požar u preostaloj borovini i zelenilu iznad kuća.

Dio Pelješca, točnije lokalitet Dingač, s morske strane od Trstenika do tunela Dingač pretrpio je ogromnu štetu. Tek će se u danima koji će uslijediti, kad se u potpunosti požar stavi pod kontrolu, znati pravi razmjeri katastrofe u vinogradima.  Brojnim pelješkim obiteljima koji na padinama u kamenu  mukotrpno uzgajaju i prave vrhunski Dingač vatra je ili liznula ili prošla kroz vinograde.
Stariji mještani vjeruju kako nije baš sve propalo. Jer kažu, loza je žilava i trs ne gori tako lako. Oporavit će se, nadaju se. A ova je godina trebala dati izuzetno vino. Zbog malo kiše očekivao se izniman slador iz njihovih bobica. Nadaju se samo da nije sve propalo i da neće morati saditi iz nova. Jer u tom slučaju trebat će proći barem sedam do osam godina do prve kvalitetne berbe.

 

 

 

Pročitajte još

Iskustva Županije na 3. Savjetovanju konzervatora u Zagrebu

Dulist

O ČEMU SU RASPRAVLJALI? Dobroslavić sudjelovao na sastanku Vlade sa županima

Dulist

Vatrogasnoj zajednici županije donirano pet novih vozila

Dulist