Aktualno

VIDEO/FOTO Kako je to izgledalo ispred Vijećnice?

VIDEO/FOTO Kako je to izgledalo ispred Vijećnice?

Zbivanja u i ispred dubrovačke Gradske vijećnice na mnoge načine privukla su pozornost dubrovačke i hrvatske javnosti.

Šaroliko društvo u kojem smo primjetili i umirovljenike i djecu, učitelje i umjetnike, stečajne upravitelje i hrvatske branitelje, znalo je izvikivanjem parola i drugih uzvika ispuniti vrijeme čekajući vijesti iz Gradske vijećnice, a zanimljiv i pun simbolike bio je i trenutak kad su se na zanimljiv način isprepleli prosvjed i kazališna predstava.

Policija je pak imala posla tek u dvije situacije, kontaktu Tonija Banovića (DUTV) i Vlaha Kisića (GI Srđ je naš) te pri osiguranju sigurnog prolaza prokurista Razvoj Golfa Ivana Kusalića.

Inače, ovdje vrijedi objasniti situaciju na ulazima u Gradsku upravu, kad su aktivisti GI „Srđ je naš“ sjeli na pod i na taj način blokirali ulaz gradskim vijećnicima. Premda su mnogi naši sugrađani s takvim potezom bili iznenađeni, takav potez nije nikakva novost u građanskom aktivizmu, a u Hrvatskoj je viđena već nekoliko puta (slučaj Varšavske ulice u Zagrebu).

Riječ je o obliku prosvjedničke akcije koja se zove 'sit-in' ili 'sit-down', a uključuje nenasilno zauzimanje određenog strateški važnog prostora od strane jedne ili više osoba u znak prosvjeda ili promicanja stavova.

Takva prosvjednička akcija najčešće završava na dva načina: 'uklanjanjem' ili uhićenjem od strane snaga sigurnosti ili ispunjenjem zahtjeva. U dubrovačkom slučaju, nije se dogodio nijedan od ova dva scenarija, jer su gradski vijećnici na kraju uspjeli pronaći put do Gradske vijećnice.

U prilogu donosimo veliku fotogaleriju zbivanja pred Gradskom vijećnicom, kao i nekoliko video snimaka.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist