Aktualno

VIDEO Zadnji je dan za prijavu, provjerite imate li pravo na povrat poreza

VIDEO Zadnji je dan za prijavu, provjerite imate li pravo na povrat poreza

Zadnji dan veljače ujedno je i zadnja prilika za prijavu poreza na dohodak. Većina građana ne mora više samostalno podnositi prijavu jer će izračun obaviti sama Porezna uprava na temelju prikupljenih podataka.

Međutim, prijave do kraja veljače i dalje moraju sami podnijeti svi oni koji dohodak ostvaruju od samostalne djelatnosti kao što su obrtnici, pripadnici slobodnih zanimanja i oni koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga. Obvezu prijave poreza imaju i pomorci, članovi posada brodova u međunarodnoj plovidbi, kao i porezni obveznici od kojih je Porezna uprava zatražila da naknadno plate porez na dohodak, donosi HRT.

S druge strane, građani koji nemaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave, a koji bi na temelju poreznih olakšica mogli ostvariti pravo na povrat poreza, te ako Porezna uprava ne raspolaže tim podacima, zaključno s današnjim danom moraju predati zahtjev za priznavanje porezne olakšice u posebnom postupku i to odlaskom u nadležnu Poreznu upravu.

Ako ste pak roditelj, vrlo jednostavno, zahvaljujući profesoru Toniju Milunu i njegovim studnetima možete putem Windows aplikacije saznati imate li pravo na povrat poreza. Naime, Milun je sa studentima napravio aplikaciju za povrat poreza, a koja računa razdiobu odbitka za dijete.

Aplikacija je, piše Milun na svom facebooku, namijenjena prvenstveno roditeljima od kojih jedan roditelj nije platio porez tijekom 2017. i ima dijete prijavljeno na svom Obrascu PK, a drugi roditelj je platio porez, bez obzira ima li dijete prijavljeno na svom Obrascu PK. Tada postoji velika mogućnost da prvi roditelj nije iskoristio cijeli odbitak koji ima na dijete pa ga naknadno, do 28. veljače za potrebe godišnjeg obračuna poreza može prenijeti na drugog roditelja koji će zbog toga ostvariti povrat poreza.

Detalje možete pogledati u videu, a kako piše Milun, Nikola Babić nadgledao je računovodstveni obračun, Mislav Lalić je izradio aplikaciju, a Antonio Britvar je, uz asistenciju Bruna Kumera, snimio i montirao video. Napominje i kako je ovo tek beta verzija aplikacije i računa raspodjelu osobnog odbitka za roditelje koji imaju do dvoje djece. Stoga je aplikacija informativnog karaktera, ali računa upravo onaj dio koji Porezna uprava ne vidi i kojeg građani moraju samostalno izračunati.

Na kraju spoemnimo i to da ispostave Porezne uprave diljem Hrvatske danas rade do 19 sati.

 

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist