DuList IN

VIDEO/ZA SVAKOG PONEŠTO 140 metara duga ‘Dubrovačka trpeza’ prepuna delicija

VIDEO/ZA SVAKOG PONEŠTO 140 metara duga 'Dubrovačka trpeza' prepuna delicija

Ovdje je nešto manje od 50 ugostitelja, a trpeza je duga oko 140 metara. Imamo restorane, hotelijere i vinare iz našeg kraja. Cijeli Good Food festival okrenut je tradiciji i tradicijskoj kuhinji, a ovom prilikom želimo pokazati i hranu iz drugih krajeva Hrvatske – rekla je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić na otvorenju ovogodišnje Dubrovačke trpeze kojom se zaključuje šesti po redu Good Food Festival.

Simboličnim bonovima za hranu i piće posjetitelji su ove godine pomogli Udruzi za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenje duševnog zdravlja i kvalitete života ‘Lukjernica’ i Društvu multiple skleroze dubrovačko – neretvanske županije kojima je namijenjena zarada trpeze. Prikupljen je rekordan iznos od 78,655 kuna.

Bogata gastronomska ponuda kao i uvijek privukla je velik broj domaćih i stranih gostiju, a hrane je počelo ponestajati pola sata od otvaranja.

Na uspjeh Dubrovačke trpeze osvrnuo se i gradonačelnik Mato Franković koji ju je i otvorio.

– Tradicija Dubrovačke trpeze nastavlja se i dalje, tradicija kojom svi dubrovački restorani i hoteli daju i pokazuju najbolje od sebe našim gostima na kraju turističke sezone. Ove godine kraj sezone će još malo čekati jer bilježimo izvrsne rezultate u listopadu, a najave pokazuju isto i za studeni, što ovu sezonu čini najuspješnijom ikad. Uz profit koji je osnovni motiv za rad, treba pokazati i društveno-odgovorno poslovanje i pomaganje drugima što krasi ponudu našeg grada. Sve na trpezi mi je primamljivo, ponuda je izvrsna i vidi se trud naših ugostitelja. U idućoj godini očekujem da će naši ugostitelji nastaviti s podizanjem kvalitete usluge, sad imaju i sigurnost u poslovanju u obliku petogodišnjih ugovora i pet godina javne površine gdje mogu ulagati i dodatno planirati. Iduću godinu ćemo dočekati s nešto manjim brojem stolova i stolica, 300 metara kvadratnih će se osloboditi za sve građane i posjetitelje – ističe.

Jedan od izlagača bilo je i Kulturno-umjetničko društvo Sveti Juraj Osojnik, koje je uz dobru hranu ponijelo i entuzijastičan nastup.

– Pripremili smo prikle, slanić, domaći kruh, smokve i domaću pancetu. Na Dubrovačkoj trpezi smo prvi put, ali često smo na drugim gastronomskim događanjima. Iskustva ove godine na trpezi su odlična, svi posjetitelji su oduševljeni i obožavaju naša tradicionalna jela – priznaje Marija Muhoberac.

Tradicionalne delicije mogle su se naći i na stolu Buffet škole.

– Imamo pršut, sir, domaći štrudel, jaja, slane srdele, naravno domaći kruh i paprike. Osobno mi je najdraža kombinacija pršuta, sira i domaćeg kruha, klasika, a može se slobodno dodati jaje, srdele i papriku – kazala nam je Dinka Popović.

Ljubitelje slastica dočekala je i ponuda slastičarne Pupica.

– Od slastica smo pripremili dubrovačku tortu, naranča i badem, čokoladna torta, torta od mrkve, rogača, rapsodija, torta od sira, čokoladni muffini. Na Dubrovačkoj godini smo od početka, već šest godina, a gosti su nam uvijek super – rekli su nam.

Svoju najbolju ponudu na Stradun donijeli su i iz restorana Nautika.

– Pripremili smo velik izbor hrane, od hladnih predjela do slatkiša iz naše slastičarne. Imamo kamenice iz Malostonskog zaljeva i dubrovačkih deserta. Pašticada nam inače nije na meniju, ali nismo ju mogli ne napraviti za Dubrovačku trpezu – objasnila nam je Marija Blitvić.

Kao i dosad, na Dubrovačkoj trpezi svoje vještine pokazali su i učenici Turističko-ugostiteljske škole koji su pripremili brojne delicije poput šporkih makarula, ribljih pašteta, ali i slastica kao padišpanja i dubrovačke i stonske torte. Našli su se tu učenici od druge do četvrte godine kako bi stekli korisna iskustva za daljnje obrazovanje.

Ispred Udruge Lukjernica govorila je i predsjednica Jadranka Vlatko.

– Jako nam puno znači Dubrovačka trpeza, ne samo putem donacija već i time što će se čuti za probleme s kojima se nosimo, a i grad i županija su uz nas, što nam je jako važno. Ljudi su svjesni da naši štićenici imaju dosta problema, a bez prijatelja i suradnika ne može se ništa riješiti. Mislim da je ovaj iskorak i jedan vid ljubavi prema udrugama kao što je Lukjernica – naglasila je.

O planovima Turističke zajednice za ostatak godine rekla nam je direktorica Vlašić.

– Na samom završetku smo šestog Good Food festivala, a sudeći po odazivu radi se o još jednoj vrlo uspješnoj manifestaciji. U Turističkoj zajednici nakon Good Food festivala krećemo i u nekoliko drugih festivala u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i intenzivno se pripremamo za Dubrovački zimski festival, a vršimo i inozemnu promociju – zaključuje.

Đivo Glanz / Zvonimir Pandža

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist