Kultura

VIDEO/VEČER LIJEPIH NOTA Ženska klapa FA Linđo obljetničkim koncertom proslavila svojih 20 godina

VIDEO/VEČER LIJEPIH NOTA Ženska klapa FA Linđo obljetničkim koncertom proslavila svojih 20 godina

Ženska klapa Folklornog ansambla Linđo upriličila je ove srijede prekrasnu klapsku večer svojim obljetničkim koncertom u Kneževu dvoru kojim je obilježila 20 godina svog predanog rada. Mnogobrojni uspjesi i oko šest stotina održanih nastupa ove klape na ponos su ansamblu i gradu iz kojih su potekle. Linđovice su koncert koji se inače odvio u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara otvorile pjesmom ‘Tri divojke kolo vode iz mog sela’, a upravo su s tom pjesmom prvi put ikada nastupile kao klapa i to na Linđovoj obljetnici 2000. godine. Kako su Linđovice istaknule u nedavnom razgovoru za DuList, okupile su se na inicijativu jedne od članica Folklornog ansambla Linđo Fani Favro Bukvić. Prve probe održao im je Miho Kalauz, a potom je vodstvo preuzeo glazbenik Folklornog ansambla Linđo te uspješni i nagrađivani klapski voditelj i voditelj zbora ansambla Vedran Ivanković. Orkestar Folklornog ansambla Linđo nastupio je tako i na obljetničkom koncertu ove klape što im je bilo osobito drago jer su iz njega i potekle.

Članice klape danas su Lina Ivanković, Ana Bačić Vukota, Luči Carević, Paula Lazarević, Margarita Dundić, Fani Favro Bukvić, Marija Puljić i Ivela Matičević. Ispočetka ih je vodio neskriveni entuzijazam te velika volja za očuvanjem i unaprjeđenjem kulturne baštine kroz pjevanje narodnih napjeva, a upravo ih je taj timbar označio i odmah svrstao u vrh. Živeći dalmatinsku klapsku pjesmu kroz svojih dvadeset godina djelovanja, klapa je održala niz samostalnih koncerata, nastupila na brojnim festivalima, koncertima, susretima klapa, natjecanjima u Hrvatskoj i u Europi.

Klapa iza sebe ima trideset nagrada s raznih festivala, a čak devetnaest s najprestižnijeg Festivala dalmatinskih klapa u Omišu te zlatno odličje s 13. Međunarodnog festivala zborskog pjevanja u talijanskoj Veroni. Snimile su i prvi klapski SuperAudio CD naziva Mediterranean sounds – Croatia’s mystic voices FA Linđo u suradnji s Nenadom Bachom i Johnom Holbrookom, višestrukim dobitnikom nagrade Grammy. Naglasimo i da je Ženska klapa FA Linđo prva klapa koja je pjevala u službenom dijelu programa Dubrovačkih ljetnih igara zbog čega su Linđovice osobito sretne i ponosne.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist