Kultura

VIDEO U zgradi UN-a u New Yorku otvorena izložba ‘Dubrovnik, grad s ožiljkom’

VIDEO U zgradi UN-a u New Yorku otvorena izložba 'Dubrovnik, grad s ožiljkom'

Izložba ‘Dubrovnik, a scarred city’ – The destruction and restoration of Dubrovnik 1992-2001′ otvorena je 17. prosinca u njujorškom sjedištu Ujedinjenih naroda.

Izložba tematizira stradanje i obnovu Dubrovnika tijekom Domovinskog rata, a njeni autori su Mato Brautović i Julijana Antić Brautović te Goran Cvjetinović. Prikazane su i fotografije Mila Kovača, Boža Gjukića, Pava Urbana, Mira Kernera i Damira Fabijanića. Osim što donosi zorni prikaz razaranja spomeničke baštine prilikom napada na Dubrovnik u Domovinskom ratu i poslijeratne obnove grada, izložba ‘Dubrovnik, a Scarred City’ bavi se i političkim okolnostima početka Domovinskog rata. Posebno je pritom istaknuto kako su dvije osuđujuće presude prema generalima Jugoslavenske narodne armije prve osuđujuće presude u povijesti za uništavanje spomeničke baštine.

Na otvaranju je sve prisutne pozdravio gradonačelnik Mato Franković istaknuvši kako mu je čast pozdraviti sve u ime Grada Dubrovnika. Napomenuo je kako je Dubrovnik u svojoj bogatoj povijesti dva puta teško oštećen u ratnim razaranjima. Prvi put u doba Napoleona 1806., a drugi put tijekom ’90-ih godina u Domovinskom ratu. Ova izložba, rekao je Franković na otvaranju, nastala je povodom 40. obljetnice upisa Dubrovnika na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine i 20. od ‘skidanja’ našeg grada s liste ugrožene svjetske baštine.

Izložba predstavlja razaranje Dubrovnika tijekom napada Jugoslavenske narodne armije, rekao je gradonačelnik, ali i ubrzanu i impresivnu obnovu. Gradonačelnik se spomenuo i svih poginulih civila i branitelja, kao i zatočenika u logorima.

Otvorenje izložbe postavljene u glavnom izložbenom prostoru zgrade UN-a na Manhattanu svojim prisustvom uveličali su Marie Paule Roudil, direktorica UNESCO-vog ureda u New Yorku, ujedno predstavnica UNESCO-a u Ujedinjenim narodima i Alison Smale, pomoćnica generalnog tajnika Ujedinjenih naroda zadužena za globalne komunikacije kao i brojni drugi predstavnici UNESCO-a pri UN-u. Otvorenju izložbe priređene tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a pridružili su se i brojni veleposlanici zemalja članica Ujedinjenih Naroda kao i predstavnici kluba Libertas u New Yorku. Nakon New Yorka, izložba imat će i svoj stalni postav te će biti dostupna i gradovima prijateljima kako bi se predočila sva lica patnje Dubrovnika u Domovinskom ratu.

U New York su s gradonačelnikom i autorima izložbe otputovali i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te pročelnice Zrinka Raguž i Marijeta Hladilo.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist