Kultura

VIDEO U zgradi UN-a u New Yorku otvorena izložba ‘Dubrovnik, grad s ožiljkom’

Izložba ‘Dubrovnik, a scarred city’ – The destruction and restoration of Dubrovnik 1992-2001′ otvorena je 17. prosinca u njujorškom sjedištu Ujedinjenih naroda.

Izložba tematizira stradanje i obnovu Dubrovnika tijekom Domovinskog rata, a njeni autori su Mato Brautović i Julijana Antić Brautović te Goran Cvjetinović. Prikazane su i fotografije Mila Kovača, Boža Gjukića, Pava Urbana, Mira Kernera i Damira Fabijanića. Osim što donosi zorni prikaz razaranja spomeničke baštine prilikom napada na Dubrovnik u Domovinskom ratu i poslijeratne obnove grada, izložba ‘Dubrovnik, a Scarred City’ bavi se i političkim okolnostima početka Domovinskog rata. Posebno je pritom istaknuto kako su dvije osuđujuće presude prema generalima Jugoslavenske narodne armije prve osuđujuće presude u povijesti za uništavanje spomeničke baštine.

Na otvaranju je sve prisutne pozdravio gradonačelnik Mato Franković istaknuvši kako mu je čast pozdraviti sve u ime Grada Dubrovnika. Napomenuo je kako je Dubrovnik u svojoj bogatoj povijesti dva puta teško oštećen u ratnim razaranjima. Prvi put u doba Napoleona 1806., a drugi put tijekom ’90-ih godina u Domovinskom ratu. Ova izložba, rekao je Franković na otvaranju, nastala je povodom 40. obljetnice upisa Dubrovnika na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine i 20. od ‘skidanja’ našeg grada s liste ugrožene svjetske baštine.

Izložba predstavlja razaranje Dubrovnika tijekom napada Jugoslavenske narodne armije, rekao je gradonačelnik, ali i ubrzanu i impresivnu obnovu. Gradonačelnik se spomenuo i svih poginulih civila i branitelja, kao i zatočenika u logorima.

Otvorenje izložbe postavljene u glavnom izložbenom prostoru zgrade UN-a na Manhattanu svojim prisustvom uveličali su Marie Paule Roudil, direktorica UNESCO-vog ureda u New Yorku, ujedno predstavnica UNESCO-a u Ujedinjenim narodima i Alison Smale, pomoćnica generalnog tajnika Ujedinjenih naroda zadužena za globalne komunikacije kao i brojni drugi predstavnici UNESCO-a pri UN-u. Otvorenju izložbe priređene tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a pridružili su se i brojni veleposlanici zemalja članica Ujedinjenih Naroda kao i predstavnici kluba Libertas u New Yorku. Nakon New Yorka, izložba imat će i svoj stalni postav te će biti dostupna i gradovima prijateljima kako bi se predočila sva lica patnje Dubrovnika u Domovinskom ratu.

U New York su s gradonačelnikom i autorima izložbe otputovali i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te pročelnice Zrinka Raguž i Marijeta Hladilo.

Pročitajte još

PREDAVANJE SANJE ŽAJA VRBICA ‘Marko Rašica: po trnju do zvijezda i zaborava’

Dulist

Pogledajte izložbu ‘Orlando – simbol slobode’ uz besplatno stručno vodstvo

Dulist

Met Opera na velikom platnu Dvorane Visia

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija