Aktualno

VIDEO/Svečana procesija i misa uz blagdan ruke sv. Vlaha

Blagdan ruke sv. Vlaha ove je nedjelje svečano proslavljen procesijom i misnim slavljem u zbornoj crkvi našeg Parca. Pola sata prije mise festanjuli i trombunjeri okupili su se ispred dubrovačke katedrale odakle su se, neposredno prije mise, uputili u procesiju u kojoj je predvoditelj slavlja don Toma Lučić nosio relikvijar lijeve ruke sv. Vlaha do Parčeve crkve. Potom je služena svečana misa te je nakon toga relikvija svečeve ruke ponovno u procesiji vraćena u moćnik katedrale.

Inače, ovaj blagdan se veže uz 1346. godinu kada je pučanin Toma de Vitiano pribavio Gradu, odnosno katedralnoj riznici, darovao moćnik lijeve Parčeve ruke. Već sljedeće godine taj dan na koji se dogodio prijenos proglašen je državnim blagdanom u Dubrovačkoj Republici, pa je tako nastao drugi, ljetni, blagdan sv. Vlaha, koji se slavio skromnije. Procesija je pak uvedena u 15. stoljeću.

Pročitajte još

PRVI ČOVJEK DUSTRA-e ŽELJKO RAGUŽ Dubrovačkom turizmu trebaju ideje, a ne savjeti mudraca koji zajedno imaju 250 godina

Iva Dedo

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

SLOM AGENCIJSKOG POSLOVANJA Elite travel otpustio 19 zaposlenika

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija