Natrag
25.4.2019 08:03

facebook

twitter

google

rss

dulist

VIDEO Šuica o vinarstvu u Hrvatskoj

24.10.2013 @ 17:01 Ana Prohaska Politika

Podijelite:

Danas se u Europskom parlamentu raspravljalo o budućnosti vinskog sektora u Europskoj uniji.

Reformom zajedničke poljoprivredne politike iz 2013. došlo je do važnih promjena, a najvažnije su ukidanje ograničenja sadnje vinove loze i mogućnost provođenja informacijskih i promotivnih kampanja na zajedničkom EU tržištu.

"Vinarstvo i vinogradarstvo u Hrvatskoj  ima bogatu tradiciju, a najveći problem hrvatskim proizvođačima  su  usitnjeni posjedi pa nije lako biti konkurentan. Stoga tendencija proizvodnje vina mora biti usmjerena prema kvaliteti i geografskoj prepoznatljivosti," kazala je Šuica.

 "Naši ciljevi su povećanje kvalitete i konkurentnosti kroz nova ulaganja u vinarije i vinogradarske tehnike. Važno je zaštititi izvornost i zemljopisno podrijetlo u svim hrvatskim područjima s posebnim naglaskom na Dalmaciju i poluotok Pelješac," istaknula je Šuica

Naglasivši kako dolazi iz Hrvatske, Dalmacije, Hvara i obitelji gdje se tradicionalno proizvodi vino, Plenković je naglasio da se hrvatski vinogradari i vinari prilagođavaju članstvu u Europskoj uniji. "Podržavam reformu vinskog sektora iz 2008. godine koja je razvila koncept zemljopisnog podrijetla te smatram da se europski propisi moraju dosljedno primijeniti i u vezi s odgovarajućom zaštitom hrvatskog Prošeka i hrvatskog Terana."

Plenković je rekao da se proizvodnja vina u Hrvatskoj stabilizirala kao i da postoje značajne zalihe, a hrvatski vinari suočeni su s jakom svjetskom i europskom konkurencijom. "Za hrvatske vinare bitno je investirati u suvremenu tehnologiju koja će pridonijeti poboljšanju kvalitete i konkurentnosti hrvatskih vina, te s obzirom na male serije nastaviti s udruživanjem radi zajedničkog nastupa na drugim tržištima," ocijenio je Plenković.

Slijedom konzultacija s hrvatskim vinarima, Plenković se zaključno založio za "zaštitu vinogradarskih lokaliteta koji su u povijesti napravljeni iz kamena i njihovo izuzimanje iz kvota. Riječ je o vinogradima spomenicima gdje se zemlja odmara, a u Dalmaciji ima više od 1000 hektara takvih vinograda".

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana