Aktualno

VIDEO Što ako projekt propadne?

VIDEO Što ako projekt propadne?

Mještani Bosanke su oni kojih se najviše tiče gradnja projekta Golf  parka na Srđu. Mještani su ovog naselja i građani grada Dubrovnika. No, nas nitko nije pitao za stav o referendumu koji se nameće od onih koji većinom čak niti ne stanuju u Gradu, kamoli na Bosanci, niti su ikada bili na Srđu.

Smatramo kako je referendumsko pitanje pogrešno, jer je prijedlog urbanističkog plana uređenja za kojeg se traži referendum napravljen prema važećim prostornim planovima Grada i Županije. U obuhvatu Urbanističkog plana uređenja projekta golfa na Srđu i naselja Bosanka, ne predviđa se samo izgradnja golf igrališta, već i uređenje sela. Prije usvajanja tog UPU-a nije moguće bilo ishoditi lokacijske i građevinske dozvole za izgradnju novih ili rekonstrukciju starih, već postojećih objekata na Bosanci. Jesu li sakupljači potpisa za referendum razmišljali, u slučaju pobijanja ovoga UPU-a, što će biti s uređenjem sela odnosno na temelju kojeg plana će mještani naselja Bosanka zatražiti dozvole za rekonstrukciju i uređenje svojih objekata – istaknuo je predsjednik mjesnog odbora Bosanka Martin Sentić na konferenciji za novinare koju su stanovnici Bosanke organizirali povodom najave prikupljanja potpisa za referendum o gradnju Golf parka na Srđu.

Istaknuo je i  kako su stanovnici Bosanke, koji su prodali ili dali zemljište u dugoročni zakup, učinili to pod pretpostavkom realizacije toga projekta.  
– Stoga smatramo da je referendumsko pitanje pogrešno. Ono treba glasiti: Jeste li za brisanje turističkih naselja iz UPU-a ŠRC s golf igralištima i turističkim naseljima? – naglasio je.

– Ukoliko se odluči  da se projekt ne može realizirati, može li se jamčiti od strane Grada Dubrovnika ili Odbora za referendum da će stanovnici Bosanke biti obeštećeni za izgubljeni zakup kada investitor raskine ugovore. Ili kako zaštiti stanovnike naselja Bosanka od eventualnih zahtjeva investitora za povratom uloženih sredstava i izgubljenom dobiti. Kome se onda stanovnici Bosanke mogu obratiti za odgovore na sva ova pitanja – upitao se Sentić naglasivši kako se investitor obvezao financirati izgradnju komunalne infrastrukture poput uređenja cesta, međa, spajanja na kanalizacijski sustav, kao i ponuditi poslove mještanima Bosanke i Grada Dubrovnika.

– Hoće li Grad ili Odbor za referendum pokriti štetu  ili ćemo kao i zadnjih 50-ak godina ostati izolirano naselje Grada Dubrovnika – dodao je.

– Jedan dio mještana još uvijek je vlasnik zemljišta na Srđu unutar obuhvata UPU-a. Ako se sruši ovaj plan, njihova će zemlja imati manju vrijednost. Bi li građani Dubrovnika pristali da se raspiše referendum kojim bi se definiralo kako njihove parcele iz građevinskog prelaze u negrađevinsko zemljište. Stoga smatramo kako je kampanja za referendum inicirana od strane jako neodgovornih pojedinaca kojima nije stalo do razvoja ovoga grada, do uređenja Srđa, nije im stalo do boljitka mještana naselja Bosanka, kao niti građana Grada Dubrovnika – zaključio je Sentić.

Ilar Paskojević dodao je kako nitko od aktivista nije došao na Bosanku i ponudio neki projekt primjerice čišćenja.

– Nikome nije palo napamet da se napravi protupožarni put. Gdje su ljubitelji prirode da dođu i očiste puteve? I sada imamo u šumi dva čopora divljih pasa, no to nitko neće riješiti – dodao je Paskojević.

Na Bosanci danas živi 139 stanovnika, od čega je čak 40-ero djece.
– U zadnjih 60 godina jedino što je za Bosanku napravljeno jest voda koja je dovedena za vrijeme mandata Ćića Obuljena, a dobili smo i jedan mini autobus. I to je to – naglasio je Zdravko Miloslavić.

Dodaju kako su predlagali Gradu Dubrovnika da se cesta ispred boćarskog doma izmjesti 50 metara kako bi se zaštitili stoljetni borovi, no na svoje zahtjeve nikad nisu dobili odgovor.

 – Ta će šetnica biti uništena – dodao je Paskojević.

 

http://youtu.be/k4rzmzsm0rU

Pročitajte još

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist