DuList IN

VIDEO / ŠKOLARCI ZAIGRALI STARU IGRU Sjećate li se ‘na puca’?

Radionica „Igramo na puca“ od ovog četvrtka oživjela je staru dobro poznatu igru dubrovačke djece i među novim generacijama. Na Dječjem odjelu Narodne knjižnice Grad ponovno su poskočile puce, priča se o škopovim i sveškopima, igra i zabavlja, kako su to nekoć radili i njihovi očevi i djedovi.

Prvo druženje sa pucometom ili po dubrovački „na puca“ okupilo je dvadesetak djece koja su zaigrala svoje prve utakmice. Voditelji radionice Dino Brigović i Marko Giljača, koji su do danas bili među najmlađim igračima na puca u Gradu, demonstrirali su im igru i uveli ih u osnove pravila. Nakon čega su krenule utakmice i učenje kroz igru.

– Želimo djecu naučiti igru koja se u Dubrovniku igra već stotinjak godina, pružiti im mogućnost druženja bez mobitela i raznih ekrana te otvoriti prostor knjižnice uvijek za nove aktivnosti. Plan nam je nakon tri tjedna radionica uspostaviti dječju ligu na puca i započeti s prvenstvom koje bi se u ustaljenom ritmu održavalo sve do ljetnih praznika. Prema prvim dojmovima, djeca su sa iznimnim zanimanjem prihvatila igrati „na puca – kaže nam Zlatka Mustahinić, knjižničarka Odjela za djecu i mlade Narodne knjižnice.

Sljedeće druženje prema programu je već ovaj petak u pet sati popodne. Voditelji radionica pozivaju i stariju balicu koja se želi naučiti igrati na puca. A ponovno sljedećeg petka, 22. siječnja u 17 sati je nova dječja radionica.

Donosimo Vam i prve dojmove sudionika radionice:

Anđelo Kekez (8.r.): Igra je zanimljiva. Uživam u druženju i natjecanju te ću rado nastaviti s ovim radionicama i igrom.

Leon Konjevod (8.r.): Igra je vrlo dinamična, sviđa mi se što ima pravila slična nogometnim i s radošću ću nastaviti. Malo je teže uhvatiti ruku, ali kao i sve drugo, traži vježbu. Kad budemo bolji bit će i super golova.

Antun Spajić (7.r.): Dobro sam se zabavio sa starom igrom koja me ugodno iznenadila.

Paulo Mage (8.r.): Sviđa mi se igrati na puca. Jedva čekam idući petak kad nastavljamo.

Fran Kužnin (6.r.): Pojma nisam imao da ovakva igra postoji. Zabavna je i zahtjeva vještinu i razmišljanje. Idući petak ćemo imati još dva stola pa će biti još bolje.

Autor fotografija: Vedran Levi

Posted by Dubrovačke knjižnice on Thursday, 14 January 2016

Pročitajte još

STANKA IZMEĐU TRENINGA Jugaši ‘pune baterije’ na Karaci

Dulist

Mladoženja uz pratnju gajdi nosio prsten izabranici svoga srca

Dulist

VIDEO Kineskinje poludile za visokim Dubrovčanima

Dulist