Kultura

VIDEO/OTVOREN 13. EPIDAURUS FESTIVAL Vrijeme kad Cavtat živi s umjetnošću

VIDEO/OTVOREN 13. EPIDAURUS FESTIVAL Vrijeme kad Cavtat živi s umjetnošću

Trinaesto izdanje cavtatskog Epidaurus festivala svečano je otvoreno ovog utorka u Domu kulture u Cavtatu. Odana je počast Clari Schumann s predstavom uz živu glazbu i glumicu Kseniju Prohasku uz klavirsku pratnju Iryne Smirnove.

Clara Schumann zasigurno i dalje ostaje najpoznatija europska skladateljica, a ove godine slavi se njen 200. rođendan. Pravi pionir u mnogo čemu, bila je od malena čudo od djeteta, Clara Wieck, a poslije udana za Roberta Schumanna, bila je već u trinaestoj godini jedina pijanistica koja je tada mogla svirati napamet! Clara je bila pravi primjer ženske profinjenosti i nesalomljive snage, velike hrabrosti, znanja, talenta, genijalnosti, šarma: divna majka, brižna supruga, a nadasve istinska umjetnica.

— U suradnji s inozemnim festivalima bila mi je želja putem umjetnosti spajati zemlje i kulture i to: Hrvatsku, Italiju, Španjolsku, Nizozemsku, Bjelorusiju, Albaniju. Jer umjetnost nije samo ono što sami vidimo već ono što pomognemo drugima da osvjeste u sebi. Ona je sjena božanstvenoga u čovjeku i sretna sam da imamo čast ispunjati predivnu misiju spajanja – ističe Vidović dodavši kako će Epidaurus i ove godine na svom putovanju obilježiti godišnjice velikana.

U petak, 13. rujna u Domu kulture u Cavtatu s početkom u 20.30 sati održat će se večer talijanskih romanci i opernih arija koja je posvećena godišnjem prisjećanju na velikog cavtatskog tenora Tina Pattieru uz Paola Scibiliju na klaviru i baritona Antonija Sarnelli de Sylve, a kao uvod u večer belcanta otvorit će se izložba radova Dubrovačke udruge likovnih umjetnika.

U večeri ‘Upoznajmo Wagnera’, koja je na programu 14. rujna, publika će imati priliku čuti pijanistički duo Eduarda Brunija i bjeloruske pijanistice Volhe Karmyzave s obradama Wagnerovih djela samog pijaniste i skladatelja Brunija. U ovogodišnjoj sekciji Mladi talenti, Epidaurus dovodi pravo čudo od djeteta iz Španjolske. U rodnoj kući Vlaha Bukovca, u muzeju Kuća Bukovac s kojom je u suradnji Epidaurus festival i započeo ‘Koncerte u Kući Bukovac’ već 2012. godine, nastupit će Norah Wanton i predstaviti se u ulozi pijanistice, gitaristice i pjevačice. Već višestruko nagrađivana na međunarodnim natjecanjima u svega devet godina, ističe Vidović, vjerujem da će nas uvjerit da su prava čuda moguća i da se talent rađa, a ne postaje. U večeri ‘Čarolije violine’ (16. rujna) nastupit će dvojac iz Albanije, Miron Peku i Fjorda Veizaj, dok će se na trublji uz glasovirsku pratnju predstaviti Luigi Santo i Daniela Gentile iz Italije (19. rujna).

Na Koncertu ‘Na sceni’, a u suradnji s festivalom opere iz Apulije nastupit će 20. rujna trio InScena (Na sceni) kojeg čine sopranistica Valentina de Pasquale, pijanistica Annamaria Fortunato i klarinetist Ferdinando Redavid. Veliki Rembrandt u Kući Bukovac bit će prava poslastica za ljubitelje umjetnosti, smatra Ivana Marija Vidović. Povodom 350. godina smrti najvećeg nizozemskog slikara prigodno predavanje 21. rujna održat će povjesničarka umjetnosti Marijke Brekelmans iz Amsterdama, a potom će nastupiti Pijanistički duo Fantazija sačinjen od pijanistica Ivane Marije Vidović i Vesne Miletić u glazbenome dijelu iste večeri.
Ispraćaj ljeta Sama završnica u gala ruhu pripala je pravoj simbiozi mediteranskih kultura koje će spojiti cavtatski i glazbeni zagrljaj u krasnim rujanskim večerima.

— Prve dane jeseni pozdravit će Camerata Epidaurus koja je već duži niz godina projekt mog srca u želji da spaja, nadopunjuje, educira, prožima, oplemenjuje i rekla bih, amalgamira umjetnike i okuplja ih jednom godišnje u Cavtatu gdje će skupa ispratiti ljeto i svojom zajedničkom kreacijom prizvati novu nadajmo se, još bolju ediciju voljenog cavtatskog festivala Epidaurus – navodi Ivana Marija Vidović.

Naime, uz Dubrovčanina sa španjolskom adresom već mnoštvo godina, kontrabasistu Frana Kakarigija, talijanskog klarinetistu Ferdinanda Redavida, hrvatsku pijanisticu iz Dubrovnika Ivanu Mariju Vidović bit će na zalasku ovogodišnje edicije i ansambl Croazzolla Concertante.

Foto: Zvonimir Pandža

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist