Aktualno

VIDEO/’ORLANDO’ U AKCIJI Dubrovačkim vatrogascima stiglo ‘morsko’ pojačanje

Novi vatrogasni brod za brze intervencije ‘Orlando’ stigao je ovog petka popodne u gradski Porat gdje ga je na prigodnoj svečanosti blagoslovio rektor Crkve sv. Vlaha don Toma Lučić. Riječ je o brodu ukupne duljine 13,5 metara, a prvenstveno će ga se koristiti u akcijama vatrogasne postrojbe na moru i u obalnom pojasu. Brod će podići razinu sigurnosti, zdravstvene i vatrozaštite.

Omogućit će transport vatrogasaca i brzu reakciju gašenja požara na Elafitima i Lokrumu, a koristit će se i kod promptnih intervencija u slučaju onečišćenja mora te u ostalim hitnim akcijama spašavanja ugroženih ljudskih života. Bit će opremljen odgovarajućom navigacijskom i komunikacijskom opremom te opremom za gašenje. Na početku svečanosti, vatrogasne postrojbe Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika podnijele su prijavak gradonačelniku Matu Frankoviću.

Ovom prigodom gradonačelnik i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Mato Franković podsjetio je kako se vatrogastvo u Dubrovniku prvi put spominje u 12. stoljeću.

-Od tada do danas nemamo nijedan značajan brod koji je služio za vatrogastvo. Nikada nismo imali pravi vatrogasni broj, a sada, došlo je vrijeme da Vatrogasna zajednica kupi ovaj iznimno vrijedan brod koji će na moru čuvati sve one koji trebaju pomoć. Imamo izvrsnu posadu koja će moći odgovoriti i u teškim vremenskim neprilikama. U kupnji ovog broda sudjelovala je i JU Rezervat Lokrum – rekao je Franković.

Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović  naglasio je kako je ‘današnji dan želja svih vatrogasaca.’

-Kada je došao prijedlog za formiranje i kupovinu broda bio sam jako skeptičan i nisam bio optimističan, ali zalaganjem gradonačelnika stvorili smo brod koji je za naše područje najbolji i najučinkovitiji te će nam služiti za mnoge intervencije. Svi naši otoci ovim će brodom biti približeni, a njime ćemo rješavati sve intervencije – od bolničkih prebacivanja do požara. Ovo je velika obveza, ali bit će mi zadovoljstvo da je usavršimo tako da svi budu zadovoljni našim radom – rekao je zapovjednik Krilanović.

Kuma broda Olga Štoos darivala je ‘Orlanda’ policom osiguranja u vrijednosti od 3,5 tisuće eura, a poklon je zapovjedniku Stjepku Krilanoviću uručio i Vatrogasni zapovjednik prijateljskog grada Bad Homburga Daniel Guischard.

-Kada sam prvi put čula za brod i zaključila da je on najbolje čime će vatrogasci moći pomagati, odlučila sam pridonijeti i ovaj put te sam uplatila osiguranje za godinu dana da vatrogasci mogu mirne duše raditi, ali bez vatre i ikakve štete – naglasila je Olga Štos.

Po završetku svečanosti ‘Orlando’ je prvi put isplovio na pučinu te odmah tijekom manje vatrogasne vježbe pokazao sve svoje ‘sposobnosti’. Kako je sve to izgledalo, pogledajte u našoj fotogaleriji i videima.

 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

GOSPODARENJE OTPADOM NA MORU Mislite da kruzeri puno zagađuju? Evo zašto se varate

Dulist.hr

‘McLarenom’ po autocesti jurcao 216 kilometara na sat

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija