Aktualno

VIDEO/OBIŠLI SMO PELJEŠKI MOST Župan: ‘Nedopustivo je da se tvrtke tolikim žalbama s nama igraju’

Gradilište Pelješkog mosta obišli su ovog petka saborski zastupnik Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić, član uprave Hrvatskih cesta Nikša Konjevod te gradonačelnici i načelnici iz okruženja te su se upoznali s dinamikom radova na ovom ‘strateškom projektu’. Obilazak su započeli u Brijesti, pregledali radove i izgradnju te obišli kopneni dio radova gdje se nalaze i proizvodni kapaciteti kineskog izvođača.

-Tamo se nalazi velika betonara, veliki armirački pogon i smještajni kapaciteti radnika. Zatim smo obišli stupna mjesta koja se izvode. U tijeku je betoniranje temelja pilota nakon čega sljedi izgradnja nadglavnica i rasplinskog sklopa, stupišta i slično. Zaključili smo da radovi idu uredno, odvijaju se prema rokovima i generalno smo jako zadovoljni. Što se tiče pristupnih cesta, nažalost tu smo , sukladno zakonu o javnoj nabavi, u žalbenom tijeku. Trenutno nadležnost nad tim postupkom ima Državna komisija za javnu nabavu jer su izvođači i na drugoj, trećoj i četvrtoj dionici izrazili žalbe na izbor izvođača. Ja sam optimističan kako će proces biti brzo gotov. Čini mi se kako je situacija jasnija i kako će odluka biti pozitivna. Nadam se kako ćemo kroz iduće razdolje potpisati ugovore i uvesti izvođače u posao. Okvirno bih procijenio da možemo očekivati pravorijek kroz mjesec dana, a odmah za tim idemo na potpisivanje ugovora – izjavio je Nikša Konjevod član uprave Hrvatskih cesta.

-Osobno mogu reći kako ne postoje sukobi unutar Hrvatskih cesta – prokomentirao je kratko novinarski upit o mogućim smjenama i sukobima u Cestama Konjevod. Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako je zadovoljan činjenicom kako se izvođač radova drži svojih rokova te kako će svi radovi biti obavljeni unutar ugovorenih rokova.

-Uzimajući u obzir kompleksnost građevinskog projekta, to je jako dobro. Komentirali smo i postupke javne nabave oko pristupnih cesta i faze 3-4, takozvane obilaznice Stona. Prihvaćamo pravo ponuditelja, ali mislim da je sve doista otišlo predaleko. Nadamo se da će državna komisija doista okončati taj postupak unutar 30 dana. Ako se to ne dogodi, taj postupak bi mogao ugroziti cijeli projekt jer ćemo imati most bez pristupnih cesta. To je nedopustivo i mislim da država mora ponuditi lijek za to. Neprihvatljivo je da se jedna ili dvije tvrtke tako igraju s Republikom Hrvatskom na način da do beskonačnosti ulažu žalbe i osporavaju strateški projekt za grad, županiju i cijelu Hrvatsku – poručio je župan Dobroslavić.

Na novinarski upit o gužvama koje nastaju zbog graničnih prijelaza na Brgatu i Prevlaci, župan Dobroslavić je istaknuo da je riječ o vanjskoj granici Hrvatske prema nečlanicam EU.

-Tu vrijede propisi EU i nažalost procedure jesu složenije. Mi bismo voljeli da su jednostavnije, ali kao što se dogovaralo, u pogledu dolazaka turista, za režim između Slovenije i Hrvatske vjerujem da će Vlada nastojati dobiti privolu Europske komisije da tu koliko mogu ubrzaju proceduru. Znamo da Hrvatska želi u Schengenski prostor i procedure se moraju poštovati. Mi ćemo zaista pokušati naći rješenje jer je neprihvatljivo da granični prijelaz ometa promet unutar Hrvatske. Problem postoji i znamo za njega, ali doista to treba rješiti – prokomentirao je župan.

Saborski zastupnik Branko Bačić naglasio je kako ne bi još do kraja bio uvjeren kako ceste neće biti gotove kad i most.

-Očito je kako kineski izvođač izvrsno radi svoj posao. Očekujem da Komisija donese svoj pravorijek o žalbama što prije i ukoliko se to dogodi u očekivanom i primjerenom roku pristupne bi ceste trebale biti gotove zajedno s mostom. Kada to ne bi bio slučaj to ne bi bilo dobro. Nažalost, ta je procedura dosta kompleksna i omogućuje zainteresiranim izvođačima da koriste mogućnosti ne bili se izborili za taj posao. Vjerujem da su Ceste napravile dobar postupak, onako kako je nužno i to bi i Komisija trebala potvrditi. Ovo je projekt za cijelu Hrvatsku i mislim da ćemo njime rješiti brojna gospodarska i prometna pitanja koja opterećuju Jug Hrvatske. Projekt izgradnje pristupnih cesta je svakako jednostavniji od projekta samog mosta, ali je također rok za izgradnju 2 i pol godine i kako bi se to moglo stići jako je bitna pozitivna odluka Komisije – zaključio je Branko Bačić.

Pročitajte još

OLIMPIJSKE NADE Jugašima četvrto mjesto

Dulist

MARE I LEONA U ĐIRU ‘Ne bismo Orsan mijenjali ni za što, ali izluđuje nas parking i skupa butiga’

Dulist

LIJEČNICE MARIJA I KATARINA DORŠNER Uvijek smo se pratile u stopu. Sestra je osoba na koju možeš u svemu računati

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija