DuList IN

VIDEO/NIKOLETA KOVAČIĆ Cura, a svira lijericu? Kole prkosi tradiciji

VIDEO/NIKOLETA KOVAČIĆ Cura, a svira lijericu? Kole prkosi tradiciji

Ritam kojeg Sočanka Nikoleta Kovačić stvara svirajući lijericu, budi u čovjeku divljenje, ali i ‘tjera’ na balanje. Nevjerojatnom lakoćom i smirenošću svira, a opet u isto vrijeme – uz ogromnu količinu osjećaja.

U to smo se uvjerili posjetivši je u njenom dragom joj Osoj­niku gdje svaki slobodan dan provodi s babom Anom i đedom Vlahom. Ljubav prema ovom tradicionalnom gudač­kom instrumentu počela je 2013. na probi linđa u Kulturno umjetničkom društvu Osojnik, u kojem i danas djeluje. Jedna od članica je svirala lije­ricu, i rekla je Nikoleta samoj sebi: ‘Zašto ne bih i ja pokušala?’.

Kad netko kaže evo donijela je gusle, meni kosa do plafona

Imala je doma instrument i malo pomalo se počela sama izučavati i svirati. Kaže i da je učila svirati uz videozapise na Youtubeu. I tada su svi govorili kako Kole, kako je inače od milja zovu, ima nevjerojatan ritam. Osim samostal­nog izučavanja, dva do tri puta je bila kod sumještanina iz Osojnika koji ju je dodatno podučio sviranju. I tako je prosvirala, kaže nam. Reći će njen đede Vlaho, bitan je talent, no vježba čini svoje. Što više, to bolje, no mini­malno dvadeset minuta do pola sata dnevno izdvoji za vježbanje. ­

VIDEO/NIKOLETA KOVAČIĆ Cura, a svira lijericu? Kole prkosi tradiciji

Ma voli i zabalat’
Puno joj znači što je njeni iz mjesta bodre i uvijek davaju pozitivne komen­tare, od samih početaka. Ali na kultur­nim smotrama i festivalima, priznaje nam, doživljava i ne tako ohrabru­juća mišljenja. Etnolozi koji se nađu na takvim događanjima ističu da nije izvorno da cura svira lijericu, već bi ju trebali svirati – muški.

Na druženjima i zabavama u selu nerijetko čuje: ‘Ajde Kole, zasvi­raj nam’

— Po njima, trebalo bi biti što izvor­nije. Mi plešemo naše kolo, ali čim ja sviram to nije izvorno jer nisu cure nikad svirale. Mene iskreno to i ne dira. Sviđa mi se što radim. Radim to jer volim, ne zato što moram i jer me netko tjera na to – rekla nam je vedra Nikoleta. Znate li kad joj se, kako nam kaže, ‘najviše kosa na glavi digne?’

— Kad netko kaže evo donijela je gusle, meni kosa do plafona – priča nam. Na druženjima i zabavama u selu nerijetko čuje: ‘Ajde Kole, zasvi­raj nam’. Stvara najbolji ritam uz kojeg obožavaju ple­sati svi, pogotovo stariji i iskusniji plesači. Upravo za njih voli svirati jer, kaže nam: ‘Kad znaju korak, kad se oni užive onda se i ja uživim’. A kad završi kolo, reći će joj uvijek: ‘Dosta bala, Koli hvala’. Ne svira samo za svoje Sočane, zovu je rado i iz drugih KUD-ova kad im nema lijeričara. Svoje znanje pre­nosi i na djecu s Osojnika, na njih čak dvadeset, od tri godine pa nadalje. Zajedno s kolegicom uči ih svirati i ple­sati. Voli i ona zabalat’ linđo, no njena baba Ane govori da ne dođe na red.

VIDEO/NIKOLETA KOVAČIĆ Cura, a svira lijericu? Kole prkosi tradiciji

Kole na samim počecima, 2013. godine

— Prekrasno bala, ali ne može oboje. Kad je bila mala, svak’ je govorio kako Kole lijepo bala – govori nam baba Ane, svima znana kao Anuška, a Kole dodaje: ‘Jedva čekam zabalat’, ali baš i nemam prilike’. Voli ‘eksperimen­tirati’ pa tako zna na lijerici zasvirati neke ljudima poznate pjesme, kao što je ‘Ima jedna duga cesta’, a pokušala je ukomponirati i Oliverove te Giboni­jeve pjesme.

Nema joj do Osojnika, babe i đeda
Trenutno je na drugoj godini srednje frizerske škole. Htjela se time baviti otkad je bila mala, ističe. Njene vje­štine dobro dođu kad treba ostalim curama iz KUD-a napraviti frizure. ‘Sve znate. Koliko sam samo plete­nica napravila’, govori nam. Ali opet, njoj to nije teško, u što vjerujemo. Uz sve, pjeva i u crkvenom zboru sv. Jurja na Osojniku. Nekad izgleda kao da ima prenatrpan raspored, ali radi sve što voli i obožava. Čim joj u četvrtak završi škola, Nikoleta se upućuje na Osojnik. To za nju predstavlja bijeg iz grada. Voli se družiti sa svojom ekipom i djecom te provoditi dane s babom i đedom. Kako oni gledaju na nju? Pre­ponosni su. ‘Kole je za sve’, kažu nam, jer im uvijek pomogne i radi s njima. ‘Ako treba sadit’ patate, tu je. Ako treba nosit drva, tu je, iako ima puno obveza, i svuđe je angažirana’, govore uz neza­mislivo ogroman smiješak, čim pričaju o svojoj Koli.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović