Aktualno

VIDEO NADZOR PROMETA Novi sustav ima preko 100 kamera na 48 pozicija

VIDEO NADZOR PROMETA Novi sustav ima preko 100 kamera na 48 pozicija

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković obišao je ovog utorka video nadzorni centar u prostorima Upravnog odjela za promet.

Riječ je o centru gdje se projiciraju snimke sustava video nadzora javnih površina u Gradu Dubrovniku. Sustav se sastoji od preko stotinu kamera raspoređenih na 48 najfrekventnijih mjesta u gradu te video nadzornog centra u prostorijama Upravnog odjela za promet.

-Ono što je važno napomenuti je da je Grad Dubrovnik uložio značajna sredstva u sustav videonadzora na području našeg grada. Imali smo priliku vidjeti prvi segment, a to je segment upravljanja prometom. Još imamo i segment komunalnog redarstva koji nadzire sva igrališta u gradu, te segment Čistoće koji nadzire sva odlagališta. U konačnici će u ovoj sobi koju smo sada vidjeli osim prometnih redara sjedati i komunalni redari s uvidom u svoje kamere. Cilj ovog sustava nije prvenstveno kažnjavanje naših sugrađana i gostiju nego ubrzavanje prometa, bolja protočnost i kontrola, a  na kraju dana kada netko parkira gdje ne smije i zauzme prometnu površinu onda ide i samo kažnjavanje – poručio je Franković

Uz Grad Dubrovnik (Odsjek prometnog redarstva UO za promet) korisnik je i PU DNŽ, a sustav služi za kontrolu i kažnjavanje nepropisnog parkiranja i praćenje stanja u prometu te povećanje sigurnosti, suzbijanje kriminaliteta i otkrivanje počinitelja.

– Što se tiče same investicije radi se o nekih 230 tisuća kuna s PDV-om. Na sustavu će raditi svi djelatnici prometnog redarstva – u prostoriju će ulaziti sa svojim karticama i prema rasporedu kojeg im sastavi voditelj voditi mjere nadzora. Prostorija je također pod visokim video nadzorom te će se strogo kontrolirati tko u nju smije ulaziti. Također, na zidu prostorije nalazi se i velika karta Dubrovnika na kojoj su naznačene sve lokacije kamera za videonadzor. Kamere snimaju i po danu i po noći u velikoj razlučljivosti te pojedine kamere, prepoznatljivo crne boje, imaju mogućnosti pomicanja za 360 stupnjeva. Sustav funkcionira nekih mjesec dana i već smo navikli raditi na njemu – ispričao je više o video nadzoru Đuro Šutalo, pročelnik Upravnog odjela za promet Grada Dubrovnika.

 

 

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist