KulturaUrednički izbor

VIDEO/ ‘MASLE JE STVORIO SVOJA PRAVILA’ Otvorena retrospektivna izložba o 100. obljetnici slikarova rođenja

VIDEO/ 'MASLE JE STVORIO SVOJA PRAVILA' Otvorena retrospektivna izložba o 100. obljetnici slikarova rođenja

Velika izložba ‘Antun Masle (1919.-1967.) retrospektivna izložba o 100. obljetnici slikarova rođenja’ otvorena je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik ovu subotu. Autor izložbe, hrvatski povjesničar, teoretičar i kritičar umjetnosti Igor Zidić u svom je uvodnom pozdravu posebno izdvojio Masline kćeri, Brigitu i Dolores. Naveo je i kako će posjetitelji možda vidjeti i stvoriti neku novu sliku o Masli.

-To nisu knjižice koje se prelistaju i potroše u pet minuta i da sve znamo o njima. Na Masli će se svaki povjesničar umjetnosti, pogotovo iz ovoga kraja, morati vraćati i za 10 godina i nalazit će nešto novo – rekao je i dodao kako je Dubrovnik svako nekoliko godina dao velike hrvatske slikare. Masle je, kaže, među svima – iznimka.

-Nekako je najkrhiji, najnježniji i činilo mi se na prvi mah, s najmanje izgleda da će uspjeti, da će izdržati iskušenje. Međutim, on je od svih najlakše prošao kroz strogu, i često, neću izgovoriti baš neprijateljsku, akademiju. Ima jedna njegova rečenica koju sam ovih dana često citirao: ‘Cijeloga sam života učio, podučavao djecu i na kraju od njih nešto naučio’. To je Masle. Trebalo je priznati da se može učiti od onih koje mi svisoka podučavamo. Od djece je naučio slobodu, radost! Naučio je da se ne ravna prema uputama velikih majstora. Jednostavno, treba stvoriti svoja pravila. Svaka umjetnost je jezik, ali hoćemo li ga mi razumijeti, to je drugo pitanje. Masle je stvorio jezik koji ga je, prije svega u dubrovačkom kolorističkom krugu, učinio različitim – naglasio je Zidić i dodao:

-Činjenica je da je Masle, koji je bio uvijek u drugom planu, postajao sve interesantniji. Zalihe onoga simbološkog, onog drugog u sadržaju, veće su nego u ikoga drugoga. Ne daje nam samo mrtvu prirodu koju vidimo, koju je on naslikao… Iza mrtve prirode, nudi nam nove sadržaje – rekao je i naglasio da ga se može usporediti s velikim imena moderne Europe poslije Drugog svjetskog rata.

-U knjizi koju sam radio, inzistirao sam na tome da se pokaže kako su neke teme koje su Maslu opsjedale, bile teme koje su opsjedale cijeli niz velikih europskih slikara. Od Picassa traje opsesija bikovima, a Masle im dodaje koze, ovnove… Sve ono što nam se se čini normalnima. To je selo, priroda, njegov okoliš. Mnogi ti jarci sjetit će nas prije na sotonu, nego na jarca koji se šeta oko kuće. To je nešto što nam Masle nudi, taj drugi sadržaj. Misao da život nije što nam se na prvi mah čini – naveo je. Zahvalio je među ostalim tehničkim radnicima, jer, kako je istaknuo ‘bez radničke klase slabo ide. Kad vas oni ne podupiru, nema uspjeha’.

Tonko Smokvina, ravnatelj UGD-a istaknuo je kako ovom izložbom žele pozicionirati Antuna Maslu u nacionalne i europske okvire. ‘Ovo je najveća retrospektivna izložba dosad koja broji 360 umjetnina od čega je 280 posuđenih nacionalnih distribucija i privatnih kolekcija’, rekao je Smokvina. Izložba se prostire na dva kata galerije. Zastupljene su sve faze Maslinog stvaralaštva, od krajnjih 40-ih godina, preko 50-ih i na koncu 60-ih godina prošlog stoljeća.

-Za mnoge umjetnike možemo reći da su majstori portreta, interijera, eksterijera… Za Maslu možemo reći da je bio sve u jednom – naglasio je ravnatelj UGD-a. Viša kustosica u UGD-u Rozana Vojvoda uključena je u projekt od samog početka otkad su, kako kaže, ‘prošle godine planirali kako je najbolje obilježiti stogodišnjicu rođenja našeg velikog slikara’.

-Odlučili smo da je najbolje što smo mogli napraviti velika retrospektivna izložba i monografija. Uvijek nam je cilj bio kroz retrospektivne izložbe cilj bio otvoriti neka nova čitanja, ponudite neku novu kontekstualizaciju. Zaista smo sretni što je gospodin Igor Zidić pristao na suradnju koja je bila inspirativna. Emocija s kojom je pristupio zaista je nešto što razdvaja velikog povjesničara umjetnosti od nekog koji zapravo nešto odrađuje – rekla je Vojvoda koja je veliko hvala uputila privatnim vlasnicima.

-Neki od njih su htjeli ostati anonimni. Otvorena srca su nam dali djela s kojima žive. To je velika stvar. Izložbe bez njih ne bi bilo – istaknula je. Također je navela institucije od kojih su djela Antuna Masle posuđena. To su Gradski muzej Rovinj, Narodni muzej Zadar i galerija umjetnina, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Moderna galerija u Zagrebu, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerija umjetnina u Splitu. Iz Dubrovnika, navela je, to su Centar za socijalnu skrb i Turistička zajednica u Dubrovniku.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u govoru je naglasio kako je najteže uspjeti u vlastitom gradu.
-Brojnost naših sugrađana na izložbi govori koliko našem gradu znači Antun Masle i sva njegova djela. Veseli me što ćemo ustrajati na tome da izložbu otvorimo i u Zagrebu. Tako da je pokažemo i na još većoj razini, a uvjeren sam da ćemo uskoro doći do Bruxellesa – rekao Franković i otvorio izložbu.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 1. ožujka 2020. godine.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist