Zanimljivosti

VIDEO/IZ PERSPEKTIVE PILOTA KANADERA Zračne snage odigrale veliku ulogu u gašenju požara na Pelješcu

VIDEO/IZ PERSPEKTIVE PILOTA KANADERA Zračne snage odigrale veliku ulogu u gašenju požara na Pelješcu

Požar na Pelješcu, na području iznad Lovišta, uz napore vatrogasaca i pomoći iz zraka ugašen je u večernjim satima subote.

Upravo su zračne snage Ministarstva obrane Republike Hrvatske odigrale veliku ulogu u ranom otkrivanju i brzom lokaliziranju opožarenog područja. Nakon uspješnog gašenja požara na području Sućuraja na Hvaru, jedan od Canadaira (CL-415) iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH ‘nastavio je izviđati područje prema jugu što se pokazalo opravdanim jer je u ranoj fazi otkriven požar na Pelješcu’, rekao je kapetan posade Canadaira i zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile bojnik Darko Kučej.

Nakon intervencije Canadaira, na težak teren stiglo je i 19 vatrogasaca s četiri vozila. Opremu, odnosno spremnike sa vodom, takozvane ‘kruške’ na požarište im je donio helikopter Mi-8 MTV Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović potvrdio je za DuList kako je teren u potpunosti saniran. Inače, na dežurstvu su tijekom noći ostala četiri vatrogasca iz DVD Lovište te su se tijekom jutra povukli, ističe Simović i dodaje: ‘Ne bi trebalo biti problema’. Požarom je bilo zahvaćeno 0,2 hektara niskog raslinja i borove šume

Ovo je 33. požar od početka ovogodišnje protupožarne sezone na kojem su angažirane zračne protupožarne požara (20 u Šibensko-kninskoj, po četiri u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 182 pripadnika, istaknuto je na stranicama MORH-a.

Izvor: Youtube / Autor: MORH Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

Foto: Printscreen Youtube / MORH Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist