Zanimljivosti

VIDEO/IZ PERSPEKTIVE PILOTA KANADERA Zračne snage odigrale veliku ulogu u gašenju požara na Pelješcu

Požar na Pelješcu, na području iznad Lovišta, uz napore vatrogasaca i pomoći iz zraka ugašen je u večernjim satima subote.

Upravo su zračne snage Ministarstva obrane Republike Hrvatske odigrale veliku ulogu u ranom otkrivanju i brzom lokaliziranju opožarenog područja. Nakon uspješnog gašenja požara na području Sućuraja na Hvaru, jedan od Canadaira (CL-415) iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH ‘nastavio je izviđati područje prema jugu što se pokazalo opravdanim jer je u ranoj fazi otkriven požar na Pelješcu’, rekao je kapetan posade Canadaira i zamjenik zapovjednika Protupožarne eskadrile bojnik Darko Kučej.

Nakon intervencije Canadaira, na težak teren stiglo je i 19 vatrogasaca s četiri vozila. Opremu, odnosno spremnike sa vodom, takozvane ‘kruške’ na požarište im je donio helikopter Mi-8 MTV Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović potvrdio je za DuList kako je teren u potpunosti saniran. Inače, na dežurstvu su tijekom noći ostala četiri vatrogasca iz DVD Lovište te su se tijekom jutra povukli, ističe Simović i dodaje: ‘Ne bi trebalo biti problema’. Požarom je bilo zahvaćeno 0,2 hektara niskog raslinja i borove šume

Ovo je 33. požar od početka ovogodišnje protupožarne sezone na kojem su angažirane zračne protupožarne požara (20 u Šibensko-kninskoj, po četiri u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji) dok su kopnene snage Hrvatske vojske bile angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 182 pripadnika, istaknuto je na stranicama MORH-a.

Izvor: Youtube / Autor: MORH Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

Foto: Printscreen Youtube / MORH Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

 

Pročitajte još

Marko Car ima najbolje kobasice!

Dulist

Proljeće lagano kuca na vrata…

Dulist

Rotarijanci u dvadeset godina donirali 25 tisuća sadnica maslina

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija