Natrag
22.3.2019 11:27

facebook

twitter

google

rss

dulist

VIDEO//IMPRESIVNO Pogledajte 3D model antičke Narone!

15.12.2018 @ 10:57 Dulist Zanimljivosti
11;11

Podijelite:

Izrada kompletne animacije 3D modela i video renderiranje antičke Narone konačno je gotovo nakon 18 mjeseci, javlja nam Opuzenac Stipan Ujdur koji se inače već osam godina bavi izradom trodimenzionalnih modela hrvatskih znamenitosti, a većina njegovih radova uvrštena je na mapu Google Eartha.

Ujdur je autor 3D modela, dok je autor video renderiranja Martin van der Meijde iz nizozemskog Arnhema. Ivan Popić surađivao je također u 3D modeliranju i računalnom programiranju.

-Možda jednoga dana bude  programirana  i aplikacija za Pametne telefone, sada to nije izvedivo zbog programskih ograničenja – ističe Ujdur.

Pri izradi ovoga 3D modela korištena je stručna literatura iz Austrijskog arhiva za istraživanje Narone, istraživača imena Karl Patsch, ‘Zur Geschichte und Topographie von Narona’ iz 1907. godine (Povijest i topografija Narone). Korišteno je i deset knjiga o antičkoj arhitekturi od Vitruvija, prvog rimskog arhitekta koji je stručno napisao kako se organizira i gradi. Autentičnosti 3D modela doprinijele su skice, ilustracije i snimci rekonstrukcija antičke rimske arhitekture, korišteno je mnogo izvora na internetu, pretežno za mediteranske geo lokalitete. Dio foruma i hrama su autentični pronađenim antičkim ostacima, ostali dio 3D modela je pretpostavka kako je mogao izgledati u antici, za ovo su korištene Vtruvijeve knjige o antičkoj arhitekturi. Sve 3D modele je moguće mijenjati, odnosno dograđivati ovisno o novim otkrićima na geo lokalitetu Narone u Vidu.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana