Aktualno

VIDEO “Građani Dubrovnika, i vas se tiče!”

VIDEO "Građani Dubrovnika, i vas se tiče!"

Zamolila bih građane da izađu na potpisivanje za raspisivanje referenduma, to će biti povijesna odluka, te bi mogle biti velike posljedice na povijest naroda Dubrovnika i ove zemlje – naglasila je na konferenciji za medije Nives Miošić – Lisjak, predstavica GONG-a.

Također je istaknula kako projekti ove veličine, poput Srđa, su bitni za pitati građane jesu li su za ili protiv.
– Ova odluka ne može biti u rukama 25-orice gradskih vijećnika i vijećnica – to je veliko pitanje o kojem treba odlučiti većina građana. Jedini način sda se to napravi je raspisivanje referenduma, građani moraju dati svoj glas u ovim projektima i to je velik napredak za demokraciju i po demokratizaciju – istaknula je Miošić – Lisjak.

Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala Hrvatska naglasio je kako mu je izuzetna čast nazočiti novom stvaranju povijesti u gradu sa najljepšom povijesti u Hrvatskoj.
– Ovaj referendum, poziv mi je bitan zbog više stvari, ali najvažniji je zbog toga što su po prvi puta u Hrvatskoj u pitanju stvari koje se tiču građana i Grada. Pozivam Dubrovčane da potpišu ovaj referendum i tako se izjasne o najvećem zahvatu u povijesti ovog grada, koji zaista ima dugu,dugu povijest  – istaknuo je Petrović.

Istaknuo je također kako iz Transparency Internationala vjeruju da je referendum u ovom slučaju nužan jednostavno tijela javne vlasti nisu adekvatan medijator između građana i potencijalnih investitora, odnosno ona nisu uspjela dobiti okvir koji će biti adekvatan i investitorima i građanima.
– Investicije nisu potrebne pod svaku cijenu, s bespovratnim uništavanjanjem resursa. Sve dok postoji borba, dotle je izravna demokracija najbolji oblik izjašnjavanja jer tu smo najprimjereniji. Ovaj Grad je grad za temeljne odredbe suzbijanja korupcije. Mi se nadamo da će se referendum održati i da će građani imati šansu o tome odlučiti. Bilo bi dobro da gradonačelnik i Gradsko vijeće iskoriste to pravo ili čak obvezu i sami raspišu referendum, na taj način se obraćaju javnosti – zaključio je Petrović.

Ivan Viđen pozvao je građane na potpisivanje na nekoliko štandova po cijelom gradu, ističući važnost kako potpisivanja, tako i volontiranja u ovakvim projektima.

– Zadovoljni smo odazivom i kao što je već rečeno, ovaj poziv je najbolji oblik demokracije  i najbolji način za izražavanje stava i  mišljena – istaknuo je Viđen.

– Što veći broj građana trebao bi izaći na referendum, kako bi prisilili gradonačelnika i Gradsko vijeće da se eventualno na neki način raspiše referendum. Potrebno je prikupiti 20 posto potpisa građana s ukupnog popisa birača. To je otprilike osam i po do devet tisuća ljudi, što je važno prikupiti dokle god imamo tako rigorozne zakone za udruge. Ljudi, odazovite se u što većem broju – u ovom trenutku uopće nije važno jeste li za golf ili ne, važno je samo da se vas pita. I građani Dubrovnika – odluka je na vama – pozvala je Miošić-Lisjak.

Što se tiče zakonske procedure nakon refrenduma, Miošić-Lisjak istaknula je kako će organizacijski odbor prvo skupiti sve potpise kroz mjesec dana i provjeriti ih. Zatim se ide na Gradsko vijeće koje dalje šalje,  u roku od osam dana, Ministarstvu uprave – ono kontrolira ime po ime i JMBG po JMBG i ako stvarno ima dovoljan broj potpisa na području Dubrovnika održat će se referendum. On poslije znači da, ako u ovom trenutku građani odluče protiv, u narednih godinu dana gradska vlast ne može donijeti odluku – u teoriji to bi značilo da nakon godine dana mogu donijeti odluku, međutim, to bi bilo izrazito politički nekorektno, istaknuto je na konferenciji.

Odluka nažalost do sada vrijedi samo na godinu dana. Zato je važno da ljudi prate i znaju što se zbiva na gradskoj političkoj sceni i građani trebaju preuzeti stvarnu kontrolu nad onima koji su ima dali vlast – istaknula je Miošić-Lisjak.

Moramo napomenuti kako je gradonačelnik zasita bio među prvima na potpisivanju, no ne na prvom mjestu. Tom prilikom naglasio nam je kako ne želi pomoći, iako je to sukladno Zakonu o podružnoj upravi, kad on ima pravo predložiti Gradskom vijeću odluku o raspisivanju refrenduma. Gradonačelnik je na to meni odgovorio: "Zašto bih ja radio vaš posao? To vi radite!", a mi mislimo da to nije naš posao, no svejedno ćemo ga napraviti – istaknula je Miošić-Lisjak.  

Gradonačelnik se nakon konferencije prošetao ispred Sponze i tom prilikom istaknuo kako je on još od 2005. godine za Srđ, odnosno za izgradnju golfa, te da je potpisao kako je obećao.

http://youtu.be/ThkOK5tnong

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist