DuList INZanimljivosti

VIDEO ‘GOSTI IZ GALAKSIJE’ Sjećate li se legendarnog ZF filma snimanog na Lokrumu?

VIDEO 'GOSTI IZ GALAKSIJE' Sjećate li se legendarnog ZF filma snimanog na Lokrumu?

Gosti iz galaksije ili na češkom jeziku ‘Monstrum z galaxie Arkana’ je hrvatsko-češki dugometražni film iz 1981. godine kojeg je režirao Dušan Vukotić, a malo stariji Dubrovčani sjetit će se i snimanja na Lokrumu, koji je upravo bio glavna lokacija ovog poznatog djela tadašnje kinematografije.

Radi se naime o rijetkom znanstveno fantastičnom filmu u hrvatskoj kinematografiji, a za filmske lokacije korišten je upravo Dubrovnik. Specijalne efekte napravio je Jan Svankmajer dok je kostime izradila Jasna Novak. Zanimljivo je dodati i kako se ‘Gosti iz galaksije’ tada smatrao avangardom, dok je sadašnjim generacijama možda čak u kategoriji ‘trasha’. Također, osim izvrsne glumačke postave, ovdje se prvi put pojavljuje dječak Rene Bitorajac, kasnije uspješan hrvatski glumac!

Radnja filma:

Iako radi kao vratar u nekom hotelu, Robert je opsjednut ZF-om i namjerava napisati roman o trojici androida-vanzemaljaca, Andri i dvoje djece Targu i Ulu, koji stižu na Zemlju sa nekog naprednog planeta iz daleke galaksije Arkana. Međutim, stalno ga ometaju djevojka Biba ili susjed Tino, fotograf. Kolega mu savjetuje da u priču ubaci neko čudovište jer bi samo tako mogao privuči pažnju čitatelja, pa Robert odluči djelomična ga poslušati ubacivši lik ogromnog ljubimca Mumua. Jedne noći čuje ženski glas na magnetofonu koji ga pozove na obližnji otok…

Film je osvojio nekoliko nagrada: na festivalu fantastike Fantasporto u Portu (1984.), Međunarodnu nagradu za fantaziju za scenarij u Trstu 1981., prvu specijalnu nagradu žirija, Imagfic (Madrid) 1982., Grand prix, Grand prix publike, nagradu FIPRESCI, nagradu žirija za najbolju masku, nagradu publike u Cádizu 1982. te glavnu nagradu za režiju u Bruxellesu 1983.

Glumačka postava:

Žarko Potočnjak – Robert

Lucié Žulova – Biba

Ksenija Prohaska – Andra

Rene Bitorajac – Targo

Ljubiša Samardžić – Toni

Ivana Andrlová – Gabi

Cvijeta Mesić – Cecille

Petr Drozda – Mumu

U nastavku vam donosimo i cijeli film postavljen na servis YouTube: 

 

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist