Kultura

VIDEO/GENERALNA U PORTU Ekipa sa zidina poručuje: ‘Ne valja!’, ali i: ‘Vratite mu taracu, Maro, Maro!’

VIDEO/GENERALNA U PORTU Ekipa sa zidina poručuje: 'Ne valja!', ali i: 'Vratite mu taracu, Maro, Maro!'

Generalna proba svečanog otvaranja 71. Dubrovačkih ljetnih igara tradicionalno se održala ovog četvrtka, a ove joj godine (na svu sreću) nije priprijetila kiša, kao ni koronavirus. Svima je faktor iznenađenja zasigurno bila druga lokacija održavanja događanja. Umjetnici su se sa Straduna prvi put preselili u Porat i tako poslali jednu novu sliku Dubrovnika široj javnosti.

Na samim počecima probe, ekipa sa zidina bila je toliko energična sa svojim brojnim i raznovrsnim porukama da su glasom nadjačali i izvedbe u nekim trenucima. Počeli su, među ostalim, uzvikivati ‘Vratite mu taracu, Maro, Maro! Nisi sam’, a skandirali su potom i ‘Dube, Dube!’ kad je svoju izvedbu započela mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović. Glumica Linda Begonja stigla je na probu na barci, u velikom stilu! Na sv. Ivanu se mogla pogledati projekcija podizanja zastave ispred Zvonika od prijašnjih godina, a sve uz tradicionalne zvuke Himne slobodi. To je, kao i uvijek, poseban trenutak, kako probe, tako i same ceremenije svečanog otvaranja. No, glasna ekipa je na samom kraju negodovala uz povike: ‘Ne valja, ne valja!’.

Zastava na sv. Ivanu
Sedamdeset i prve Dubrovačke ljetne igre svečano će biti otvorene u petak, 10. srpnja ceremonijom u režiji Marine Pejnović u Portu, a razlog izmještanja ceremonije s tradicionalne lokacije pred crkvom sv. Vlaha su propisane epidemiološke mjere fizičke distance. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom dirigirat će Tomislav Fačini, a pridružit će im se Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera, zatim pijanist i lanjski dobitnik nagrade Orlando Aljoša Jurinić, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i Ivan Bonačić na saksofonu, uz sudjelovanje Folklornog ansambla Linđo i Festivalskog dramskog ansambla čiji će članovi zastavu Libertas ovo ljeto podići na tvrđavi sv. Ivan.

Gepostet von Dubrovačke ljetne igre Dubrovnik Summer Festival am Donnerstag, 9. Juli 2020

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist