Aktualno

VIDEO/FOTO Sletio prvi Flydubai, do popularne destinacija za šest sati

VIDEO/FOTO Sletio prvi Flydubai, do popularne destinacija za šest sati

Prvi zrakoplov flydubaija na izravnoj liniji iz Dubaija do Dubrovnika sletio je u utorak oko 13 sati u dubrovačku zračnu luku uz ceremonijalni vodeni pozdrav te doveo prvih nekoliko putnika. Linija flydubai, inače prvi interkontinentalni let koji povezuje Europu i Aziju preko Dubrovnika u trajanju od šest sati, naš će grad s Dubaijem povezivati najprije triput tjedno, a od 15. lipnja do 25. listopada četiri puta tjedno zrakoplovom Boeing 737-800 sa 184 mjesta.

Rezultat je to partnerstva zrakoplovnih kompanija flydubai i Emirates sklopljenog u srpnju 2017. godine, a dvije će kompanije na liniji Dubai – Dubrovnik imati zajedničke letove. Tako će putnici iz stotina destinacija na šest kontinenata u više od 80 zemalja moći će iz Dubaija putovati za Dubrovnik.

Direktor aviokompanije Emirates za Austriju i Hrvatsku Martin Gross istaknuo je tom prilikom kako je siguran da će ovaj let doprinijeti razvitku hrvatske ekonomije.
-Očekujemo dodatan broj putnika koji će ovom linijom stizati u Hrvatsku. Ovo je velik i uzbudljiv dan za Emirates, flydubai, Hrvatsku i Ujedinjene Arapske Emirate. Siguran sam da će ovo biti vrlo uspješan let. Hvala vam što ste dio ovoga. S velikim zanimanjem ćemo pratiti kako se ova linija razvija – rekao je Gross.
Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska flydubaija.
-Ovo je bitno za cijelu regiju i naš turizam. Ovim interkontinentalnim letom povezujemo Europu i Aziju, odnosno Perzijski zaljev s dubrovačkim područjem. Nadamo se i većem broju transfernih putnika jer je Dubai velika zračna luka koja povezuje cijelu jugoistočnu Aziju, Australiju i Afriku – rekao je Luetić.

Državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina rekao je kako je ovaj let potvrda upornih nastojanja da se Hrvatska pozicionira kao cjelogodišnja turistička destinacija.
-Kao što je lani bio iznimno bitan događaj kad je Emirates ostvario prvu liniju Zagreb – Dubai, jednako je važna i ova linija. Otvara Hrvatsku prema velikim tržištima od preko osamdeset zemalja – izjavio je Glavina. Prema statistici, rekao je Glavina, Hrvatska bilježi izvanrednu predsezonu uz povećanja od 20 posto dolazaka, posebno s udaljenih tržišta koja su jedan od smjerova promocije hrvatskog turizma.

Inače, Luetić je iznimno zadovoljan početkom sezone. Naglasio je kako su prva tri mjeseca u Zračnoj luci Dubrovnik bila iznimno uspješna.
-Imamo porast od 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a pogotovo je ožujak bio jak s čak 40 posto porasta, jer je Uskrs ove godine bio 1. travnja pa je sezona počela već 25. ožujka. Nadamo se nastavku tog trenda i da će sezona biti opet rekordna s porastom od 10 posto u odnosu na 2017. godinu – istaknuo je Luetić, koji je pobrojao još čat tri nova leta u ovoj sezoni. Pritom nijedan lanjski nije izgubljen.

-Uz flydubai imamo još nekoliko novih linija u odnosu na lani. To je linija iz Varšave, gdje je novi prijevoznik LOT Polish Airlines. Tu je i švicarski novi prijevoznik Edelweiss Air, koji će također letjeti triput tjedno, a imamo i novu liniju Adria Airwaysa iz Ljubljane. Od starih smo zadržali sve osim Monarcha koji je bankrotirao, ali su ga zamijenili British Airways i easyJet.com. Optimistični smo i očekujemo jako dobru sezonu – rekao je direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist