Kultura

VIDEO / FOTO Poklon koncert DSO-a, Đane Kahriman i Jeanette Roeck ususret Festi

Dubrovački simfonijski orkestar, povodom Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika, održao je ove srijede koncert u Katedrali pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija.

Kao solistice, nastupile su sopranistica Jeanette Roeck i violinistica Đana Kahriman.

Sopranistica Jeanette Roeck predstavila se dubrovačkoj publici na koncertu „Dive u Sv. Vlahu“ u sklopu ovogodišnje Feste. Rođena je i odrasla u Njemačkoj, a od 16. godine živi u Beču. Školovala se u Italiji i Austriji, a već za vrijeme studija ostvaruje zapažene nastupe u navedenim zemljama i u Njemačkoj. Godine 2005. debitirala je u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina nakon čega su uslijedili brojni nastupi na festivalima. Redovna je gošća u znamenitim samostanima gdje se održavaju serije koncerata (Božićni oratorij J.S. Bacha, Mendelssohnov oratorij Elijah, Brahmsov Rekvijem itd.). Sa slavnim Wiener Mozart orkestrom nastupila je više puta u bečkom Musikvereinu, a nastupa i s raznim orkestrima diljem svijeta izvodeći djela širokog raspona – od Bacha, Haydna i Mozarta do Berga i G. von Einema.

Posebno je važno istaknuti večerašnju, suvremenu praizvedbu ‘Tantum ergo’, T. Restija, kojoj je upravo proslavljena sopranistica dala svoj obol izvodeći je na radost brojnih okupljenih ljubitelja glazbe u Katedrali.

Kao solistica, nastupila je dubrovačka violinistica Đana Kahriman, koncertna majstorica Dubrovačkog simfonijskog orkestra i dobitnica brojnih priznanja poput nagrade Stjepan Šulek za izvedbu Piazzollinih Godišnjih doba na zatvaranju 64. Dubrovačkih ljetnih igara, uz Gudački orkestar Hrvatske glazbene mladeži i maestra Pavla Zajceva.

Publika je uživala u sljedećem programu:
R.V. Williams – The lark ascending
M. Reger – Maria Wiegenlied
C. Franck  – Panis angelicus,  iz Messe à trois voix
L. Sorkočević – Simfonija br. 4
T. Resti – Tantum ergo, suvremena praizvedba
W. A. Mozart  – Simfonija br. 39 u Es Duru, K. 543

Koncert je organiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik, uz sponzorstvo hotela Hilton Imperial.

Pročitajte još

Koncertom Naire Asatryan u Dvoru prikupljeno gotovo osam tisuća kuna za Odjel pedijatrije

Dulist

UZ GODIŠNJICU SMRTI DUBROVAČKOG ‘POETE LAUREATUSA’ Zrinka Blažević prevela i prepjevala latinsku poeziju Ilije Crijevića

Dulist

ZANIMLJIVA IZLOŽBA U SPONZI ‘Kupališta su bila punktovi života, zabave, zafrkancije i amora!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija