Aktualno

VIDEO/FOTO Ove sezone kineski policajci na dubrovačkim ulicama

VIDEO/FOTO Ove sezone kineski policajci na dubrovačkim ulicama

Povodom uključenja šest kineskih policajaca u projekt MUP-a ‘Sigurna turistička sezona’ pred Svetim Vlahom je u nedjelju ujutro održana prigodna svečanost.

Riječ je o projektu koji se razvija od 2006. godine, kad su prvi ‘gostujući’ policajci stigli iz Mađarske. Ove godine na hrvatskim će ulicama s hrvatskim kolegama raditi 89 policajaca iz 20 policijskih organizacija iz 18 zemalja.

Prvi put stigli su nam i policajci iz Narodne republike Kine, a suradnja je uspostavljena sporazmumom Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine. Kinezi će u Dubrovniku, Zagrebu te na Plitvičkim jezerima boraviti ove godine mjesec dana, a dogodine dva mjeseca.

-Kroz ovaj projekt kineski će turisti dobiti još veći osjećaj sigurnosti tijekom boravka u Hrvatskoj. Ovo je tek druga ovakva suradnja Kine s nekom drugom državom. Naši su odnosi danas najbolji u povijesti. Vrlo brzo se uvećava broj dolazaka kineskih turista. Lani je rast iznosio gotovo 60 posto, a isto očekujemo ove godine. Nakon što je hrvatska reprezentacija ušla u finale Svjetskog prvenstva broj kineskih turista će se sigurno još povećati. Nadam se da ćemo dogodine imati svoje policajce u Splitu ili Istri – izjavio je tom prilikom veleposlanik Narodne republike Kine u Hrvatskoj Zhaoming Hu.

-Ovom suradnjom obje države dobivaju. Promoviramo međusobno povjerenje i razumijevanje, ali i približavamo hrvatski i kineski narod. Vjerujem da će suradnja biti sve jača – rekao je Tian Lixiao iz Ministarstva javne sigurnosti NR Kine.

-Projekt ‘Sigurna turistička sezona’ u posljednjih trinaest godina uključuje i strane policijske službenike. Svake godine je sve više kolega iz drugih država. Odlučili smo kineske policajce, koji su prvi put s nama, po dvoje rasporediti na lokacije gdje ima najviše kineskih turista, ovisno o procjeni. To će doprinijeti većoj sigurnosti njihovih turista- istaknuo je zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša.

-Dvije zemlje bile su povezane kroz stoljeća, još od vremena Marka Pola. Nema boljeg načina za upoznavanje od turizma. Želimo svakom gostu osigurati miran i siguran boravak u Hrvatskoj – rekao je državni tajnik Ministarstva turizma RH Frano Matušić.

-Suradnja je sjajan pokazatelj odličnih međudržavnih odnosa i prijateljstva dva naroda. Naša suradnja dobila je jak impuls kroz projekt izgradnje Pelješkog mosta. Siguran sam da će se ona nastaviti u turizmu i ulaganjima – izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

-Sve veći broj kineskih turista svake godine dolazi u Dubrovnik, a bitno je i što kineska tvrtka gradi Pelješki most. Sigurno je da će se Kinezi u Dubrovniku osjećati ugodnije kada vide svoje policijske djelatnike – rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Tijekom obavljanja poslova kineski policijski službenici neće primjenjivati policijske ovlasti niti poduzimati policijske mjere, a pridržavat će se samo pozitivnih pravnih propisa Republike Hrvatske.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist