KulturaZanimljivosti

VIDEO / FOTO Članovi grupe ‘Dubrovnik Nekad’ uz đir testirali akustiku u kuli Gornji ugao

VIDEO / FOTO Članovi grupe 'Dubrovnik Nekad' uz đir testirali akustiku u kuli Gornji ugao

Članovi Facebook grupe Dubrovnik Nekad odlučili su se ove subote na još jedno istraživanje manje poznatih dijelova Grada.

Ovaj put, odluka je pala na ljevanicu topova skrivenu u kulu Gornji ugao podno Minčete, arheološko nalazište koje je 2011. godine otvorila vrata svojim posjetiteljima, a danas pak, unatoč tome što je muzej zatvoren do travnja 2017., i članovima vrijedne Facebook grupe.

Ovaj prostrani prostor krije mnoge zanimljive ideje iz vremena Dubrovačke Republike, a kroz kratki, ali iscrpni đir članove grupe proveo je izvrsnim stručnim vodstvom arheolog i zaposlenik DPDS-a Đivo Sjekavica, koji je napravio presijek povijesti ljevaonice uz pozorno zanimanje preko 20 članova grupe.

dubrovnik-nekad-gornji-ugao-24

Za početak, vrijedi kazati i to kako je dubrovačka ljevaonica, koja je djelovala od 15. stoljeća do 1667. godine, a nakon Velike Trešnje još stotinjak godina, jedini in-situ projekt u Europi na oko 600 kvadratnih metara.

Zanimljiv je i put obnove kule, koji je zapravo počeo 2003. godine, kada je kula bila zatrpana različitim otpadom, te su je iz DPDS-a odlučili istražiti, očistiti i zatvoriti. 2005. pak godine uređuje se i zapušteno igralište podno Minčete, a sanitarni čvor se gradi ispod površine igrališta i ukopava se uz kulu Gornji ugao, sjeverno od potpornog zida koji dijeli igralište od vrta Franjevaca.

dubrovnik-nekad-gornji-ugao-42

Arheološka istraživanja, koja su započela pronalaskom ostataka peći te zgure – značajnih pokazatelja vrijednog otkrića – su trajala sa stankom od 2005. do 2008. godine, a pronađeni su vrijedni ostaci stare ljevaonice. Projekt završava 2011. godine, a iz DPDS-a planiraju nastaviti s početnom idejom da se tura posjetitelja kreće od kule Arcimon – unutarnjih vrata od Ploča – sjevernim predziđem pa kroz dvoetažnu unutrašnjost Minčete u kulu Gornju ugao u arheološko nalazište, potom preko bastiona od Pila kroz Puncjelu do unutrašnjosti Bokara u kojoj bi bio muzej dubrovačkog topništva, te za kraj, do arheološkog nalazišta na Andriji, a radovi se, baš kao i đir grupe Dubrovnik nekad, polako primiču kraju.

dubrovnik-nekad-gornji-ugao-52

Vrijedi napomenuti, kazao je vodič Sjekavica, kako su u ovom bogatom prostoru pronađeni ostaci kompletne arhitekture ljevaonice, sa originalnim sadržajima, pa je tako tu bila talionica, kaluparnica, bazeni s vodom, kanal s taložnicama za pijesak – koji se dovozio iz Etne! – spremišta pijeska… U ovoj ljevaonici, na izvrsnoj poziciji, a opet daleko od mirnog života građana, pripremao se barut, lijevala se bronca, izrađivali predmeti, te stvaralo oružje – topovske kugle i tanad, koje je Republika izvozila.

dubrovnik-nekad-gornji-ugao-21

Nakon Velike trešnje 1667. godine pronađeno je u kuli puno nalaza keramike, čije su primjerke posjetitelji danas razgledali. Inače, članovi grupe Dubrovnik Nekad su, nakon obilaska kule i prateće izložbe, prošli Plovanim skalinima, gdje je mladost provela jedna od članica grupe, Ljiljana Nadramija, te svratili i to ateliera kapetana slikara Stjepka Mamića i naravno, ugodno druženje zaokružili i pićem na Gundulićevoj poljani.

Važno je dodati i to kako su članovi grupe testirali i akustiku ljevaonice, a kako je to zvučalo – pogledajte u videima:

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist