Zanimljivosti

VIDEO ‘Dubrovnik’ je najljepši šahovski set ikad napravljen, a to je znao i Bobby Fischer

VIDEO 'Dubrovnik' je najljepši šahovski set ikad napravljen, a to je znao i Bobby Fischer

Ono po čemu će u šahovskom smislu Dubrovnik u svjetskim okvirima biti trajno prepoznatljiv je 9. Šahovska olimpijada, koja je od 19. kolovoza do 11. rujna 1950. održana u našem gradu.

Bila je to prva velika športska priredba održana u bivšoj državi, u kojoj je momčad Jugoslavije, u konkurenciji 16 zemalja /bez tadašnjih zemalja istočnoeuropskog bloka/ osvojila prvo mjesto.

Natjecanje se održalo u prostorijama današnje Umjetničke galerije na Pločama, u prekrasnom ozračju tada iznimno vrućeg, ali za šah ipak prekrasnog Dubrovnika.

Za bivšu državu, ali Hrvatsku i Dubrovnik posebice to je u međunarodnim okvirima bio prvorazredan, ne samo športski, nego i širi društveni događaj. Činilo se kao da se cijeli svijet okrenuo Dubrovniku, a sam Grad u vrijeme održavanja Olimpijade živio je posebnim životom, sve u znaku šaha i njegovih vrijednosti.

Tada se rodio legendarni šahovski set ‘Dubrovnik’, za kojeg će mnogi znalci kazati kako je jedan od najljepših ikad urađenih, a dakako, samim time postao je najrašireniji set ikad prodavan, sa svojom kulom Minčetom kao topom… Set’ Dubrovnik’ jedan je od najprodavanijih u povijesti, a često se može naići na plastične relike. Inače, zanimljivo je dodati kako je prvi spomen šaha u Dubrovniku pronašen u spisima iz 1422.

To je znao i legendarni igrač šaha Bobby Fischer, koji je redovito i često igrao upravo – njime! A Fischer je boravio i u našem gradu, za kojeg je kazao tek kako je ‘predivan’.

3. srpnja 1959. Robert Bobby Fischer, po mnogima i najbolji šahist svih vremena, boravio je u Dubrovniku, na proputovanju za turnir kandidata na Bledu 1959.

Već tada, iako je imao samo 16 godina, bio je veoma poznat šahist, a mnogi su u njemu vidjeli i budućeg svjetskog prvaka. I nisu se prevarili. Očevici pričaju da uopće nije ostavljao takav dojam ni po vanjskom izgledu, ni po stilu oblačenja, a najmanje po ponašanju.

Ovdašnjim novinarima nije bio sklon, pa je za potrebe intervjua jedva procijedio nekoliko rečenica, ostavljajući šah po strani. Pohvalno se izrazio o ljepotama Dubrovnika. Za vrijeme svoga kratkoga boravka vješto je izbjegavao kontakte.

No i tako se može postati svjetski prvak. Valja tome dodati i nešto talenta, i puno, puno rada. Fischer, hirovite naravi, nije izdržao sukob sa svjetskom šahovskom federacijom FIDE i njezinim pravilima, pa se na vrhuncu snage povukao iz šahovske arene.

No i takav, ostaje povijesni revolucionar svjetskog šaha, rušenja dotadašnjeg sovjetskog /ruskog/ šahovskog mita i globalnog booma šaha i njegovih vrijednosti.

Izvor: DuList/ŠK Dubrovnik/Printscreen YouTube

A donosimo i video šahovskih poteza genijalnog majstora na setu ‘Dubrovnik’:

 

Pročitajte još

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist