AktualnoCrna kronika

VIDEO Dubrovčani i večeras pomažu Pelješcu, pogledajte kako su proveli prošlu noć

VIDEO Dubrovčani i večeras pomažu Pelješcu, pogledajte kako su proveli prošlu noć

Dubrovčani predvođeni Bracom Elezovićem i večeras su se organizirali i krenuli put Ponikava. Naime, Elezović, Ante Lovrić, Ante Buško i Mario Ćorić i sinoć su se uputili put Pelješca pružiti pomoć požarom zahvaćenom području.

Braco Elezović po povratku je na scom Facebook profilu napisao sljedeće:

– Ante Lovrić, Ante Buško, Mario Ćorić, meni dotad neznani Bosanac Jozo i moja malenkost, to je ta Hrvatska o kojoj sanjam. Nismo se dvoumili ni sekunde. Ante Lovrić je došao po mene, vozač Ante Buško nas je čekao u Dolima, a odatle smo krenuli direktno u Pijavičino koje je u tim trenucima bilo u najvećoj opasnosti. Mario Ćorić nam se javio putem i pitao gdje smo, a potom se SAM SAMCAT uputio na Pelješac. U Dubrovniku s bližom okolicom živi 42000 ljudi. Na Pelješcu sam vidio samo nas petoricu. Eeeeej petoricu? Ako je bio još netko, a ja ga nisam vidio ispričavam mu se. Ne hvalim ja nas, nego želim poručiti da se Domovina brani od Prevlake do Iloka, pa kakva god nas nepogoda snašla.

U Potomju smo se našli s pripadnicima 4. gbr (što je bilo i za očekivati jer su bili najbliži), ali zbog organizacije koja je ravna NULI mi smo krenuli tamo gdje smo mislili da ćemo biti najpotrebniji. Tako smo završili kod trafostanice između Pijavičinog i Kune i nas 5 (pet) s dvije brentače, lopatom i motornom pilom smo zaustavili požar da ne prijeđe seosku oputinu i ne dođe do trafostanice što bi značilo prekid električne energije za cijeli Pelješac sjeverno od Pijavičinog. Morali smo u tu svrhu ispilati i srušiti 4-5 borova čije krošnje su vrlo lako mogle prebaciti vatru na donju stranu oputine. Bili su tu i momci iz DVD Viganj, ali obzirom da im je cisterna bila prazna mi smo se prihvatili posla dok su oni napunili cisternu vodom. Oni su nam kasnije dali ruke i uz njihovu pomoć smo nakon par ura jebene borbe obranili trafostanicu.

Nakon toga odlazimo u Pijavičino u kojemu je u samo nekoliko sekundi buknula nova fronta. U mrklom mraku smo zajedno s vatrogascima izašli duboko u šumu i zaustavili tu frontu koja je bila oko 50 metara daleko od prve kuće. Ne znam kako, valjda uz Božju i pomoć moga anđela čuvara, jer sam prošao pola metra ispod žica aktivnog dalekovoda, ugasili smo i tu vatru i izašli s požarišta neozlijeđeni. Jesam šporak i mirišem ko Drniški pršut ali sam ponosan na ovih nekoliko ljudi iz prve rečenice. To je Hrvatska o kojoj ja sanjam od rođenja. Ostali? Vama na dušu. Pelješac još gori i sve je je….., a ja znam da ću i danas tamo. Ostali bi mi cijelu noć, ali zbog hitnosti se nismo dovoljno dobro pripremili. Danas hoćemo ali mi treba barem par ura sna. Za Dom spremni! – napisao je Elezović.

I tako su se i večeras skupili i krenuli put Ponikava, a kako je sve to sinoć izgledalo pogledajte u video kojega je na Facebooku objavio Ante Buško.

Foto/video Facebook

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist