Grad

FOTOGALERIJA // VIDEO // DIES ACADEMICUS Sveučilište slavi svojih prvih 15 godina

FOTOGALERIJA // VIDEO // DIES ACADEMICUS Sveučilište slavi svojih prvih 15 godina

Mlado sveučilište za velike uspjehe – riječi su uz koje je ovog petka održana svečanost Dies Academicus povodom 15. obljetnice rada Sveučilišta u Dubrovniku.

-Slogan Sveučilišta u Dubrovniku Semper primus, semper melior (Uvijek prvi, uvijek bolji) održava napor svih naših profesora, suradnika i studenata da svojim radom pridonesu da Sveučilište u Dubrovniku postane vrhunska istraživačka institucija koja će njegovati i unaprjeđivati lokalni identitet. Tijekom proteklih 15 godina Sveučilište u Dubrovniku profiliralo se kao moderno visoko učilište okarakterizirano individualnim pristupom studentima – rekao je rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum obraćajući se brojnim visokim uzvanicima koji su nazočili svečanosti. Posebno se za doprinos u razvoju dubrovačkog sveučilišta zahvalio rektorima u prethodnim mandatima, profesoru emeritusu Mateu Milkoviću i prof. dr. sc. Vesni Vrtiprah.

-Petnaest godina je za život jednog sveučilišta malo, ali sva su sveučilišta nekad imala tih 15 godina. Važno je što se u tih 15 godina napravilo. Mislim da su moji prethodnici i ova uprava napravili sve ono što se moglo unutar postojećih okvira u kojima živimo da Sveučilište dosegne zadovoljavajuću razinu i jako dobru kvalitetu – rekao je Burum, a na pitanje kakva je budućnost ove visokoobrazovne ustanove odgovorio je šalom: ‘To je teško pitanje, nisam vidoviti Milan’.

-Znamo što bismo trebali raditi, imamo planove za budućnost i ako ih budemo ostvarili, bit će to jedno međunarodno priznato i pozicionirano sveučilište – rekao je rektor Burum.

Osvrnuo se i na izgradnju studentskog doma bez kojega se Dubrovnik ne može zvati sveučilišnim gradom.

-Danas Sveučilište ima 2 tisuće studenata, a povećanje njihovog broja izravno ovisi o izgradnji studentskog doma što će se odraziti i na konkurentnost Sveučilišta u Dubrovniku. Postojeće je stanje studentima iznimno teško zbog previsokih cijena u privatnom smještaju te pritiska da zbog početka turističke sezone, upravo u doba ispitnih rokova, isele. Izgradnjom studentsko doma povećat će se broj visokoobrazovnog mladog stanovništva što će rezultirati raspoloživosti znanja kao temeljne komponente razvoja gospodarstva – zaključio je rektor.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je da, iako je riječ o mladom sveučilištu, treba imati na umu da tradicija visokog obrazovanja i obrazovanja općenito u Dubrovniku seže daleko u prošlost.

-To daje posebnu poveznicu i obvezu Sveučilištu da ovu bogatu obrazovnu tradiciju i povijest grada poveže sa suvremenim postignućima u obrazovanju i istraživanju. Sveučilište u Dubrovniku razvija studijske programe koji s jedne strane odgovaraju potrebama i grada i regije, ali s druge strane ima veliki potencijal za internacionalizaciju. Ministarstvo daje tome punu potporu, a punu potporu je dalo i u pripremnom i u financijskom smislu za početak gradnje studentskog doma koji će sigurno puno doprinijeti tome da se zapravo proširi krug onih koji dolaze i koji žele i mogu studirati na ovom sveučilištu – rekla je među ostalim ministrica.

-Što nam predstavlja ovaj broj 15 pored tisućljetne dubrovačke povijesti? Što dubrovačko sveučilište znači u kontekstu dubrovačke povijesti? Ono predstavlja malo dijete u kolijevci, ali dijete koje njegujemo s dubokim povijesnim nasljeđem znanosti, obrazovanja i istraživanja, a posebno diplomacije koja se i rodila u našem gradu. Na nama je da to dijete njegujemo, gradimo i prenesemo ga na buduće generacije, da ovaj broj 15 u budućnosti bude puno veći i da on postane simbol spajanja budućnosti i bogate povijesti – rekao je gradonačelnik Mato Franković. Zamjenica župana Žaklina Marević istaknula je pak kako je Sveučilište ideja koja se prilagođava vremenu i otvara potrebama tržišta.

-Hvala vam cijenjeni rektore na promišljanju i radu, a pozdravljam ideju, za koju se nadam da će se ostvariti, otvaranja smjera Agronomije jer je to iznimno važno – rekla je Marević.

Svečanost su uveličali i članovi Rektorskog zbora.

-Kroz razmjerno kratku povijest uspjeli ste se oblikovati prema smjerovima suvremenog razvoja visokog obrazovanja. Vjerujem da je izrazito poticajno biti Sveučilište u Dubrovniku i to u srcu svjetski poznatog grada, postizati uspjeh u osiguravanju kadra, kvalitete, uspjeh u zadovoljavanju društvenih potreba, podizanju obrazovne strukture, uspjeh u zadovoljavanju potreba studenta u lepezi znanstvenih i obrazovnih područja. Strateški diskurs koji ste odabrali obećava udvostručavanje obrazovnih programa istraživanja i dugoročno je zasigurno opravdan ulog – rekla je predsjednica Rektorskog zbora prof. dr. sc. Dijana Vican.

-Vama dragi profesori i asistenti želim da na ovom sveučilištu živite svakodnevicu s dvogledom, da vas bez obzira na povremene terete drži ona akademska draž sazdana od slobode i kreativnosti, a da vam kolegijalnost bude akademski prioritet – rekla je Vican te poručila:

-Ne dižite glavu za onima koji vole druge gledati s visoka, Sveučilište u Dubrovniku je mjesto u kojemu da pet života živite možete provjeravati vlastito razumijevanje, a provjeravanje vlastitog razumijevanja je sama bit studija. Čast je biti student – rekla je Vican.

Nakon pozdravnih govora na svečanoj sjednici Senata dodijeljena su priznanja za osobit doprinos u radu i razvitku Sveučilišta Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Dubrovniku, tvrtkama Valamar Riviera i Atlantska plovidba, udruzi Erasmus Student Network i UNIDU radiju.

Uz priznanja, rektor Sveučilišta Nikša Burum ovom je prilikom uručio i rektorove nagrade najboljim studentima Sveučilišta u Dubrovniku u akademskoj 2017./2018. godini, a nagrađeni su Ana Sršen, Katarina Gnječ, Elena Matana, Antonela Đurić, Sanja Grđan, Marko Roško, Luka Pleša, Anja Vlašić i Mislav Ćimić.

Čestitamo našem Sveučilištu – mladom, ali s dugom tradicijom!

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist