Županija

VIDEO/BOŽO LASIĆ PORUČIO Ako se u Cavtatu red ne uvede, podnijet ću ostavku!

VIDEO/BOŽO LASIĆ PORUČIO Ako se u Cavtatu red ne uvede, podnijet ću ostavku!

Ako se red ne uvede, ja ću podnijeti ostavku – rekao je na sjednici Općinskog vijeća načelnik Konavala Božo Lasić tijekom burne rasprave o povećanju cijena zakupa javnih površina u Cavtatu.

Naime, vijećnik Nezavisne liste Luke Korde, Mislav Burđelez tražio je u sklopu vijećničkih pitanja imena svih koji se slažu s povećanjem cijena zakupa javne površine u Cavtatu ustvrdivši kako je ‘svih 18 poduzetnika u staroj jezgri Cavtata protiv dizanja cijene’. Pitao je i koji su se uvjeti promijenili prije donošenja odluke te s kime su rađene konzultacije.

Načelnik Lasić je odgovorio vijećniku kako je svojim javnim istupima sve spustio na jednu osobnu razinu te ponovio kako
-Izjavio si da ovo radim jer si bio na listi Luke Korde na izborima, te da si u strahu da nećeš dobiti produljenje najma za prostor svog restorana, a s tobom sam potpisao jedan od prvih takvih ugovora. Prije donošenja odluke o korekciji cijena napravili smo analizu i išli smo pošteno. Nakon svih napisa u medijima razgovarao sam s kolegama i građanima Cavtata i svi su mi redom dali podršku. Mi smo u analizi sagledali veliki broj mjesta odavde do Zadra. Bili smo među najjeftinijima u Dalmaciji, a kako je bilo i prije rata mislim da na našoj obali prvo treba doći Dubrovnik, pa onda Cavtat. Godinama se nije mijenjala cijena jer je bila recesija, ali pazite tražili smo prijavljene prihode iz 2015. godine kad je još bila recesija. Jedan ugostitelj 5,8 milijuna kuna prometa, drugi 5,4 pa 3,4 milijuna kuna prometa itd. Tu su i kafići i restorani! Analizirali smo i kako će se poskupljenje odraziti u postotku na njihov promet i gledajte, po novoj cijeni ugostitelj koji zaradi 5 milijuna kuna za javne površine izdvaja niti 2 posto, a na njoj zaradi 80 posto prometa. Nažalost ovo prepucavanje između ugostitelja i mene će samo polučiti jače porezne kontrole. Župa dubrovačka već 5 godina ima cijenu dvije kune – odgovorio je načelnik Lasić.

Istaknuo je kako se u Odluci o zakupu išlo na naplatu tijekom cijele godine zato što su javni prostori zauzeti tijekom cijele godine i ne mogu se koristiti za ništa drugo.

-Taj prostor se ne može više koristiti za ništa, djeca se tu ne mogu igrati, ne možemo napraviti ni park ni teren i red je da se plaća cijelu godinu. U nas je cijena 60 kuna po metru četvornom mjesečno, a u Dubrovniku ide do 270 kuna ovisno o zoni. Cijenu od 50 kuna kao kod nas imaju primjerice Elafiti, Mokošica, Zaton itd. – rekao je Lasić.

-Oni koji budu radili cijelu godinu imat će i popust na zakup. Ne smije nam se dogoditi sramota da nijedan kafić ni restoran ne radi nego su naši građani u jednom trenutku stavili rešo na ulicu! Reda će biti, a u sljedeći ih 7 do 8 mjeseci osmislit ćemo izgled Cavtat. Važno je napomenuti da tražimo da ugostitelji rade 10 mjeseci, ne cijelu godinu. Mi smo uložili dosta u Cavtat i sve to košta. Ne dolazi gost zbog mene ili ugostitelja nego da vidi druge stvari, a to košta. Očekivao sam da ćete stoga ovu Odluku podržati. Ako se red ne uvede ja ću podnijeti ostavku, to vam garantiram. To sam obećao u kampanji i ustrajem na tome. S ove govornice sam često branio ugostitelje i govorio pustite ljude da zarade, ali moramo ovo napraviti – rekao je načelnik.
Nedugo zatim vijećnik NL Luka Korda Mislav Burđelez napustio je sjednicu Općinskog vijeća.

Vijećnik Vlaho Mujo pitao je hoće li Općina urediti igralište u Vodovađi, a pohvalio je otvaranje butige u Dubravci te pitao što je s Pridvorjem u tom pogledu.
Načelnik je odgovorio kako će se igralište uskoro riješiti te kako će se u Pridvorju uskoro otvoriti butiga.
-Postigli smo dogovor s jednom gospođom koja će otvoriti slastičarnu i držati osnovne stvari u prodaji – rekao je načelnik te odgovarajući na upit vijećnika Jure Maguda istaknuo kako će se igralište na Grudi brzo završiti.
Vijećnik Luko Šubašić prenio je upit koncesionara otoka Supetra koji ga je ‘tražio da pita načelnika hoće li i on morati plaćati koncesiju po zakupu javne površine’.

Načelnik Lasić je istaknuo kako ne može vjerovati što čuje te šokiranim vijećnicima iznio podatak kako je godišnja koncesija za otok Supetar do sada bila samo 12 tisuća kuna godišnje.
-Nikada to nisam govorio, ali sada moram reći. Jednostavno ne mogu vjerovati da mi se takvo pitanje postavlja. Dosad je najam bio samo 12 tisuća kuna godišnje, a ja sam mu ponudio novi ugovor na 80 tisuća kuna. Mogli smo ići na natječaj pa da vidimo koliko bi dobili. Da sam potpisao ugovor na 12 tisuća kuna mogao bih i kazneno odgovarati. Nemam što više dodati na tu temu – rekao je načelnik Lasić te napomenuo kako je sve relevantne informacije već prenio sinu spomenutog koncesionara na nedavnom sastanku.

Na sjednici se našlo i izvješće o radu načelnika, koji je uvodno istaknuo kako su novi mladi ljudi koje je doveo u Općinu opravdali njegovo povjerenje, a najavio je i skoro otvaranje nove biblioteke u prostoru Turističke zajednice.
-Moram spomenuti i zgradu Općine. Rok za završetak radova je 30. svibnja i izvođači me uvjeravaju da će završiti do tada. Nisam siguran, ali vidjet ćemo. Razmišljamo u smjeru da ne prodajemo poslovne prostore unutar te zgrade ako uspijemo reprogramirati dugove. Kad jednom prodate nemate kontrolu što će tu biti, a Cavtat nema primjerice mesnicu pa i o tome razmišljamo. Također otvaramo biblioteku u prostorima TZ-a, a tamo će biti i tamo igraonica kao i čitaonica. Što se tiče OŠ Cavtat i vrtića, dogovorili smo se s vlasnicima zemljišta oko razvrgnuća vlasništva, a paralelno s time idemo u usvajanje UPU-a Cavtata. Idemo na projektiranje na novoj lokaciji i 90 posto se nadam da smo uspjeli. Imamo vjere i želim istaknuti kako je Županija aktivno uključena u proces. Među četiri škole u državi naša je stavljena u prioritete, ali trebali bi imati do 1.rujna spremnu dokumentaciju i aktivno radimo na tome – rekao je načelnik te istaknuo kako on utorkom radi na Grudi dok je zamjenik Ivo Radonić u tom uredu petkom.
-Po Uskrsu planiramo asfaltiranje kroz Cavtat. Milijun kuna vrijedno asfaltiranje prema Dubi će financirati ŽUC. Na Prevlaci se ide u projekt Muzeja austro-ugarske mornarice od strane DPDS-a. Radi se priključak na Cavtat i radimo na redefiniranju trase brze ceste. Geodeti su me zamolili da poručimo ljudima da ovih dana dolaze mjeriti ne da bi rušili kuće nego da ih ostave – rekao je načelnik Lasić.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist