Zanimljivosti

VIDEO Asteroid veličine 45 metara blizu Zemlje

VIDEO Asteroid veličine 45 metara blizu Zemlje

Asteroid 2012 DA14 sutra će oko 20.30 sati proletjeti ekstremno blizu Zemlje, no nema opasnosti da će "skrenuti" s putanje i udariti u naš planet – potvrdili su znanstvenici američke svemirske agencije NASA.

Kada joj bude najbliže, asteroid veličine 45 metara proći će oko 27.500 kilometara od Zemlje. Bit će ti najbliži prolazak nekog asteroida te veličine od Zemlje posljednjih godina.

Šefica Odjela za krizne situacije u Čeljabinsku kazala je novinarima kako se radi o dijelovima asteroida koji će danas i sutra proći vrlo blizu Zemlje, javlja Itar-Tass. Ruski znanstvenici upozoravali su kako bi asteroid 2012 DA14, koji će proći rekordno blizu Zemlje, mogao skrenuti i udariti u Zemlju, no NASA i danas tvrdi kako nema šanse za to. Očito je da su Rusi djelomično bili u pravu, ako i NASA potvrdi da su dijelovi asteroida jutros pali na tri ruske regije i Kazahstan
 
NASA-ini znanstvenici kažu da je ovaj asteroid otprilike jednake veličine kao svemirski objekt koji je 1908. godine pao u Sibiru. Straha da će udariti u Zemlju nema, ali će ovaj asteroid proći kroz područje na kojem se nalaze sateliti. Kada bi udario u Zemlju, mogao bi "izbrisati" grad veličine Londona i napravio bi štetu kao tisuću atomskih bombi bačenih na Hirošimu.
 

Znanstvenici upozoravaju kako bi televizijski signali mogli biti slabiji zbog prolaska asteroida u istom dijelu orbite u kojem se nalaze sateliti koji se koriste za predviđanje vremenskih prilika te satelita za televizijski i telefonski signal. S mobilnim signalima nećete imati problema jer se oni oslanjaju na "tornjeve" i kablove postavljene na Zemlji.

“>

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist