Grad

Viđen: Podigla se ‘bura u čaši vode’; Kristić: Ukida se Tarifa 2, ali Plavi taksi može i dalje davati popuste samostalno

Turisti čekaju taksi

Osim o problematici tvrđave Imperijal Srđveci su na konferenciji za novinare danas raspravljali i o nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća, odnosno konkretnije, o dvije točke koje će se naći na njoj. Riječ je naravno o izmjenama Statuta i Odluci o autotaksi prijevozu.
Ivan Viđen je tako istaknuo kako je 99 posto izmjena Statuta tehničke naravi, a kako se digla ”bura u časši vode” oko onih jedan posto koji se tiču izmjena članka 31. po kojem će ovlasti osnivača, nakon izmjena vršiti Gradsko vijeće. Naglasio je kako nije točno da će se gradonačelniku Vlahušiću ‘dignuti ovlasti’.
– Niti jednom se odredbom Statuta, prema mišljenju naših vijećnika, ne smanjuju ovlasti Gradonačelnika jer to jednostavno – nije moguće. Postojeće ovlasti i Gradskoga vijeća i Gradonačelnika definira važeći Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te ih Gradsko vijeće ionako ne može i ne smije mijenjati. Jedina je mogućnost za takvu interpretaciju dopuna (ustvari objašnjenje) sadašnjega čl. 31. Statuta kojim se definira da ovlasti osnivača ima Gradsko vijeće, ne ulazeći u pravo gradonačelnika da prema čl. 60. imenuje predstavnike Grada u skupštinama trgovačkih društava u kojima Grad ima udjela ili dionice. A nitko ni ne spori da je osnivanje pojedinih ustanova i dosad obavljalo Gradsko vijeće. Ovim se izmjenama i dopunama Statuta pojedine ovlasti tijela Grada (gradskoga vijeća i gradonačelnika) definiraju, objašnjavaju i razgraničavaju, sukladno važećim propisima i praksi, a nikako se ne osnivaju, mijenjaju ili ukidaju – rekao je Viđen.
Maro Kristić na konferenciji za novinare je istaknuo i kako izmjene Odluke o autotaksi prijevozu neće utjecati na rad tzv. Plavog taksija. Rekao je kako je nadležno Ministarstvo veliki dio odluke stavilo van snage, te ukoliko se ovakva odluka ne donese doći će do situacije u kojoj svi taksisti ostaju ez dozvola za rad. Naglasio je kako će sporna Tarifa 2 (koju primjejnuje Plavi taksi,a po kojoj se svi žitelji bivše Dubrovačke Republike voze po početnoj cijeni od 18 kuna, te 6 kuna po kilometru), biti ukinuta, no kako to ne spriječava Plavi, ali ni žuti taksi da Dubrovčani samostalno i proizvoljno daju popuste.
”Dvostruka tarifa nije zakonita i ne smije postojati, no to ne znači da Plavi taksi i dalje ne može davati građanima popuste”, rekao je Kristić.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist