Aktualno

Vićan pravomoćno osuđen!

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2013. 

Treće mjesto naše ljestvice zauzela je pravomoćna presuda Peru Vićanu u slučaju „Vrtovi sunca“.

Vrhovni sud RH donio je pravomoćnu presudu u slučaju "Vrtovi sunca", po kojoj su Pero Vićan i Ivo Besjedica osuđeni na po 10 mjeseci zatvora koje će odslužiti kroz rad za opće dobro, dok su Antun i Antoan Kralj te Pero Miloglav oslobođeni.

Vićan će uz odsluženje kazne kroz svoju tvrtku Dubrovačko primorje morati državi vratiti 63 milijuna kuna.  Time je prvotna odluka Županijskog suda od deset mjeseci zatvora uvjetno na 3 godine, preinačena u deset mjeseci zatvora bezuvjetno, uz odsluženje kazne kroz rad za opće dobro. Podsjetimo, Besjedica i Pero Miloglav te trojica dubrovačkih poduzetnika Pero Vićan, Antun i Antoan Kralj našli su se na optuženičkoj klupi zbog navodnih zloporaba u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje i nezakonitog upisa vlasništva nad zemljištem Vrtovi Sunca u Orašcu, vrijednom više od 151 milijuna kuna. Dvojicu bivših visokih dubrovačkih sudačkih dužnosnika Besjedicu i Miloglava USKOK je teretio za zloporabe položaja i ovlasti, a trojicu poduzetnika za poticanje na te zloporabe.

Besjedica je optužen da je kao zemljišnoknjižni sudac na Vićanov zahtjev u kolovozu 1998. u korist njegove tvrtke Dubrovačko primorje upisao pravo vlasništva na 151.000 četvornih metara zemljišta koje u pretvorbi nije ušlo u vrijednost društvenog kapitala. Na taj je način, tvrdio je u optužnici USKOK, na štetu Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) Vićanu nezakonito pribavio gotovo 137 milijuna kuna. Besjedica i Miloglav optuženi su pak da su 2007., na poticaj vlasnika građevinske tvrtke Konel Antuna i njegova sina Antoana Kralja, zlorabili položaj kako bi s Vrtova Sunca skinuli blokadu vezanu uz zabilježbu spora te tako tvrtki Dubrovački vrtovi Sunca omogućili dizanje hipotekarnog kredita od 120 milijuna eura.

Od tog kredita tvrtka Konel naplatila je 12 milijuna kuna za radove izvedene u Vrtovima Sunca. Vićan i Besjedica na kraju su osuđeni zbog zloporabe u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje i nezakonitom upisu vlasništva nad zemljištem Vrtovi Sunca u Orašcu, dok su dva Kralja i Pero Miloglav oslobođeni. Vrijedi napomenuti i kako je zbog ove presude Vićan po sili zakona istupio iz dubrovačkog Gradskog vijeća.

Pročitajte još

SAVJET MINISTARSTVA ZBOG KORONAVIRUSA Ne putujte u pogođene talijanske regije

Dulist

Opća bolnica Dubrovnik stručnjacima poklonila edukaciju iz likovne terapije

Dulist

IVAN ĐIKIĆ Ne smije se toliko paničariti, koronavirus sličan je virusu gripe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija