Politika

Vićan oprašta Frankoviću i podržava proračun, ali ne i zamjenicu Tokić

Vićan oprašta Frankoviću i podržava proračun, ali ne i zamjenicu Tokić

Gradonačelnik Mato Franković gradskim vijećnicima predstavio je Proračun za 2019. godinu težak 741,7 milijuna kuna s proračunskim korisnicima.

Sam gradonačelnik na prijedlog je podnio i pet amandmana, a isto su učinili i HNS te dva SDP-ova vijećnika Jadran Barač i Tatjana Šimac Bonačić. Međutim, svi amandmani oporbe, osim jednoga, objasnio je Marko Potrebica ispred Odbora za proračun nisu bili tehnički pravilno pripremljeni pa se nisu ni razmatrali.

Za zemljište za azil za životinje osiguran je iznos od dva milijuna kuna, a tu su i druge stavke koje se tiču skrbi o životinjama. Kako je rekao Franković 770 tisuća kuna osigurano je za hranu, cjepiva i sve ono što se od Grada traži putem Sanitata. Kad se izradi glavni projekt rekao je, rebalansom će se osigurati sredstva za gradnju azila.

Za prvu i drugu fazu Lapadske obale osiguran je iznos od 20 milijuna kuna, za plivalište Juga i bivši hotel Stadion 5 milijuna kuna, a za Zgradu pred Dvorom i strojarnicu osiguran je iznos od 4,3 milijuna kuna.

-Energetske obnove škola i vrtića vrijedne su preko 20 milijuna kuna. Za POS Solitudo vjerujemo da ćemo s gradnjom početi 2020. godine – rekao je Franković, a posebno se osvrnuo na Mokošicu koja je, rekao je, godinama bila zanemarena.

-Najviše programa se odnosi na djecu ovo je rekordni proračun od 741 milijun kuna, a nadam se da će u budućnosti još rasti – zaključio je gradonačelnik.

U ime kluba DDS-a o proračunu je govorila Patricija Mage Vidak, koja je rekla kako DDS podržava proračun, jer podržavaju gradonačelnika.

-Neki naši stavovi nisu isti jer bi ga mi drukčije složili i strukturirali, ali na vašu i našu sreću nismo u toj priči.  Podržat ćemo proračun jer podržavamo vas kao gradonačelnika bez obzira što ste sasjekli naše ljude. Ne znači to da podržavamo cijelu gradsku upravu i vašu zamjenicu, na što smo vas upozoravali prije godinu dana. Njezino vrijeđanje počelo je s Grobljem Dubac. Ne podržavamo pojedine direktore i ravnatelje kao ni pojedine izabrane pročelnike, ali smo u razdoblju Božića kad se prašta pa ćemo se tako i ponašati – rekla je Mage Vidak u ime DDS-a.

-Ja radim u timu. Nikad nisam bio niti želim biti individua – rekao je Franković, a odgovorila joj je i zamjenica Orlanda Tokić, istaknuvši kako će ono što je Mage Vidak pročitala, a zna se tko je to napisao, shvatiti kao pohvalu.

-Prozvali ste me zbog stvari zbog kojih 15 dana nisam govorila. Išlo se na mene osobno. To što ste pročitali, a što vam je napisano, točno opisuje sve što se događalo u 15 dana. Ne mislim da je to usmjereno na mene osobno nego na ono što radim i za što sam se zalagala kroz svoj rad. Rekla sam kako ću politiziranje i politiku prepustiti onima koji imaju više iskustva i rekla sam da ću raditi. Na kraju je taj rad postao problem. Groblje Dubac je bilo prvo pokazivanje zuba svima koji su naučili drukčije raditi u Gradu Dubrovniku. To mi se zamjerilo i do danas nije oprostilo, ne samo iz vaših redova. Svak ima osobni interes koji je htio provući preko leđa gradske uprave, to nikad nisam dala – rekla je Tokić dodavši kako se ne srami ničega što radi, te kako 15 dana nije govorila ne da zaštiti svoju stolicu već da ne potpiruje dalje histeriju koja je nastala.

Pohvala i kritika stigla je od Mara Kristića (Most), a ukazao je i na nekoliko potencijalnih opasnosti. To se prije svega odnosi na zaduživanje, jer koeficijent zaduženosti raste i ako se nastavi ovim tempom, rekao je, nećemo biti u mogućnosti realizirati neke kapitalne projekte. Upozorio je i na način na koji je ranija gradska uprava radila kada je u pitanju planiranje. Naime, kod izmjena plana zemljište grada koje graniči sa zemljištem investitora novogradnje na Gorici, ostalo je u zelenoj zoni, dok je investitorova čestica građevinska. To, rekao je Kristić, treba sasjeći.

-Jesmo li ovim proračunom dobili odgovor kuda ide Dubrovnik i jesmo li zadovoljni prioritetima? Rješava li goruće probleme? – pitala je Tatjana Šimac Bonačić. Rashodi za zaposlene rastu, rekla je, te se vidi da je gradonačelnik dobro napumpao administraciju.

-Osim pitanja kuda idemo imamo brojne stvari koje su trebale biti riješene, a nisu. Došli smo u situaciju da nemamo riješeno pitanje beskućnika, u Visu 2 žive u nehumanim uvjetima i to je katastrofa. Stoga smo osigurali novce da to pitanje adekvatno riješimo. Do nove škole prošle su 33 godine, a ne nosimo samo Montovjernu, nego i glavni projekt za OŠ Mokošica i nismo spomenuli školu u ulici Ilije Sarake, gdje čekamo rješavanje pitanja stanara. S tim bismo sve škole uveli u jednosmjensku nastavu – odgovorio joj je Franković dodavši kako pedagoške standarde davno ne ispunjavamo. No, grad će do sv. Vlaha prvi put otvoriti 13 adekvatnih vrtićkih grupa.

O pravima životinja govorio je vijećnik Hrasta Krešimir Marković.

-Nitko nije potaknuo pitanje odgovornosti vlasnika kučaka. Temeljno pravo životinje je da bude životinja. Temeljno pravo haskija je da bude na -20 stupnjeva, a mi ih imamo po gradu i to je kršenje temeljnog prava tog haskija – govorio je tijekom rasprave vijećnik Krešimir Marković.

-Predloženi proračun je ambiciozan, što nije loše – rekao je Jadran Barač, dodavši kako rast rashoda za zaposlene nije dobar.

-Nemojte više o zapošljavanjima govoriti jer to više ne zvuči ozbiljno kad vi o tome govorite – odgovorio mu je gradonačelnik spomenuvši opet kako će novi kompjuterski program moći utvrditi eventualne viškove u upravi.

Ljubo Nikolić upitao je gradonačelnika vezano za prihod od zidina koji je planiran u iznosu od 90 milijuna kuna, s tim da bi, rekao je, pola tog iznosa trebalo ići Zavodu za obnovu, što se ne vidi iz proračuna.

-Ako želite da ovo ne bude proračun HDZ-a nego Gradskog vijeća, trebali ste u razgovor uključiti sve ostale dionike. Stvar je političke volje želite li raditi proračun konstruktivno. Zbog načina kako ste ga radili, jer nikoga osim vama bliskih vijećnika niste uključivali, takav način ne mogu podržati – rekao je Nikolić.

Proračun za 2019. godinu usvojen je većinom glasova.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist