Aktualno

VIĆAN O KANDIDATIMA ‘Neki od njih ni familije ne mogu voditi’

VIĆAN O KANDIDATIMA 'Neki od njih ni familije ne mogu voditi'

Ozbiljne teme koje kao Damaklov mač čekaju sljedeću gradsku upravu i gradski proračun – tako je predsjednik Dubrovačkog demokratskog saveza Pero Vićan u jednoj rečenici sažeo svoj polusatni govor na jutrošnjoj konferenciji za medije.

Vićan je podsjetio na kronologiju slučaja javne garaže na Ilijinoj glavici u posljednje dvije godine, istaknuvši kako je ‘fantomska firma’ Constructus umjesto Garaže Dubrovnik, koja je ugašena, nastavila voditi i ubirati novac u garaži.
-Zašto Grad i gradska uprava nisu poslali niti jednu fakturu zaduženja? Ubire se gotovina mimo Grada, a u osnovnom ugovoru stoji da je to posao Grada i Garaže Dubrovnik- rekao je Vićan, dodavši kako ‘stvar krivo započeta nikad nije dobro završena’.
-Teško će se to riješiti bez represivnog aparata. Oni ni danas ne razumiju koliko je to ozbiljan problem – dodao je Vićan.
-Odluku o potpisu ugovora za žičaru do Srđa donijelo je Gradsko vijeće, a vlasnik žičare ga još nije potpisao, nego nesmetano vodi i ubire novac – sjetio se Vićan i problema žičare.

Na temu Luke Dubrovnik Vićan je istaknuo kako je povjerenica Vlade RH Nada Medović zauzela pravilan stav prema CERP-u.
-U prosincu 2016. godine ispunile su se pretpostavke za obvezu Grada iz ugovora 2002. godine o ulaganju u Luku. Dobivena je prioritetna koncesija te izglasan UPU Gruž. ‘Baja prethodni’ je CERP-u bez znanja Gradskog vijeća uputio program ulaganja u ukupnom iznosu od 137 milijuna kuna, koji se trebao ostvariti u tri faze. Riječ je o hrpi nesuvislih nabrajanja koja ništa ne govore – ustvrdio je Vićan.

Kad je riječ o problemu terminala u Gružu, Vićan smatra da jedino rješenje za Grad ‘nisu ni Turci ni Francuzi, već konzorcij domaćih zdravih tvrtki’.
-Oni bi financijskom i drugom sinergijom mogli dobiti pravo biti nositelj izgradnje terminala. Do optimalnog se modela može doći jedino strpljivim pregovaranjem. Dugoročno terminal nije loš i neodrživ. Zalažemo se da vrijednosti ostanu u našim rukama, a ne kao danas hoteli, koji su u rukama stranaca. Bit ćemo slugine sluge sluga – smatra Vićan.

Po pitanju golfa na Srđu Vićan je istaknuo kako DDS jest za taj projekt kao ključ turističke ponude.
-Trebamo znati je li to 300 ili 100 hektara. To netko treba građanima reći. Nije pošteno držati nas u neizvjesnosti. Ministar Dobrović mora reći što ne valja u Studiji utjecaja na okoliš. Ovako smo već deset godina bez pravog koraka – istaknuo je Vićan. Govoreći o ocjenu Ustavnog suda o ‘Lex Vlahušić’ Vićan je kazao:
-Što god mislio ili mi se ispriječilo kandidaturi ne želim to komentirati. Zakoni se provode, a ne komentiraju.

Vićan je na kraju istaknuo kako kampanja jest vrijeme obećanja, ali kako bi političari konačno trebali početi davati realna, moguća, izvediva i održiva.
-Treba prestati lagati i lažno obećavati. Od toga nema ništa održiva obećanja. Ne natječem se na izborima pa ne komentiram druge kandidate, ali samo ću reći da mnogi od njih ne mogu ni familije voditi, a ne grad.

Inače, slogan kandidatkinje DDS-a Terezine Orlić na predstojećim lokalnim izborima bit će ‘Mjera i sklad, Terezina i Grad’.

Pročitajte još

DUBROVNIK PAMTI SVE BRANITELJE 31. obljetnica stradanja šesnaestorice Omišana

Dulist

BIG SEE Studio Proto-Arch dobio nagradu za igralište u Mandaljeni

Dulist

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist