Aktualno

Vićan mora vratiti više od Sanadera i Zagorca

Vićan mora vratiti više od Sanadera i Zagorca

Odluke suda se ne komentiraju, one se izvršavaju – izjavio je jučer dubrovački vijećnik Pero Vićan, piše jutarnji.hr.

Podsjetimo, Vrhovni sud prekjučer ga je pravomoćno osudio na deset mjeseci zatvorske kazne koju mora odslužiti radom za opće dobro.  Zato je Vrhovni sud naredio da tvrtka Dubrovačko primorje d.d. u kojoj je Vićan predsjednik Uprave i čiji je suvlasnik državi mora vratiti 63 milijuna kuna! Financijski je to najteža kazna dosad izrečena u hrvatskom pravosuđu, veća i od onoga što moraju vratiti i Zagorac i Sanader, navodi se dalje.
Dosad je prednjačila kazna Vladimiru Zagorcu kojem je bilo presuđeno da vrati 39 milijuna kuna.
Ali država mu u četiri godine, otkako je naloženo pravomoćnom i ovršnom presudom iz studenoga 2009., nije uspjela ništa ovršiti!
Bivši Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak tvrdi da postoji najmanje deset pravnih načina na koje se provedba te presude može oduljiti.

– Taj proces naplate može trajati jako, jako dugo… – komentira odvjetnik Hodak.

Kaže da su naši zakonski propisi takvi da na svako rješenje postoji pravo žalbe pa se raznim žalbama proces može usporiti.
Uz to  Vićanu, unatoč pravomoćnoj presudi, Ministarstvo pravosuđa, čini se, nema namjeru uzeti ni licencu stečajnog upravitelja jer“postupak utvrđivanja činjenica postoje li razlozi za njegovo razrješenje”!?

– Stečajni upravitelj ne smije biti osuđen za zloporabu ovlasti – kažu u Ministarstvu, ali dok napismeno ne dobiju presudu, ne mogu, kažu, ništa poduzeti.
Pero Vićan je u telefonskom razgovori za jutarnji.hr na pitanje kako će  vratiti 63 miljuna kuna odogovorio kako ćenovac vratiti njegova tvrtka.  

Odvjetnici objašnjavaju da je procedura sljedeća: država bi zabilježbom trebala sjesti na nekretnine tvrtke Dubrovačko primorje d.d., a i blokirati bankovni račun tvrtke.

– Nije to ni prvi, ni zadnji takav slučaj u nas. Ali to ih neće spriječiti u poslovanju jer nakon toga otvore drugi fiktivni račun i preko njega nastave poslovati. U nas su se ljudi izvještili u snalaženju u takvim situacijama –rekao je jedan odvjetnik.

Tvrtka Dubrovačko primorje d.d. u vlasništvu je nekoliko dioničara: jedna od većih je Ane Vićan, supruga Pere Vićana, koja posjeduje 22 posto dionica, Zdravko Vićan, brat Pere Vićana, ima 17,84 posto dionica, dok Pero Vićan ima samo 2,42 posto dionica. Temeljni kapital tvrtke iznosi 106,3 milijuna kuna.
Tvrtka, osim hotela, u vlasništvu ima i kamp Prapratno.
Godišnje prijavljuje ukupne prihode od 33,7 milijuna kuna, koliko je prijavila u 2012. Lani je godinu završila s gubitkom od 3,4 milijuna kuna. Računi tvrtke jučer još nisu bili blokirani.
 

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović