Aktualno

“Vi se to sa mnom zezate?!”

"Vi se to sa mnom zezate?!"

Niža stopa PDV-a od 10 posto na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima, koja se počela primjenjivati od 1. siječnja 2013. godine, dovela je dubrovačke ugostitelje koji imaju i uslugu dostave u nezahvalnu poziciju.

Za dostavu, naime, ne vrijedi niža stopa, već ona od 25 posto.

Prema novim promjenama, ukoliko gost naručeno jelo konzumira u lokalu uračunat će mu se niži PDV od 10 posto. Međutim, ako jelo naruči „za van“ ili traži dostavu uračunat će mu se PDV od 25 posto.

Posebno je zanimljiva situacija u objektima brze prehrane u kojima gosti preuzimaju jelo, koje mogu konzumirati i u lokalu, jer za to postoji predviđeni broj stolova, klupa ili zidnih šankova, ali isto tako mogu s jelom odšetati i pojesti ga „na ulici“. Ili dok plate proizvod kao da će ga konzumirati u lokalu (po stopi PDV-a od 10 posto), svi stolovi ostanu zauzeti.
Što se pak događa ako naručeni proizvod platimo po nižoj stopi, ali ga  tek liznemo ili gricnemo pa ga zamotamo i dovršimo kod kuće?

U nekim dubrovačkim pizzerijama koje smo kontaktirali ništa ne znaju o spomenutim razlikama i po njima sve je ostalo po starom. Nisu upoznati s detaljima i mogućim problematičnim situacijama koje bi se u stvarnosti mogle dogoditi. Drugi su nešto načuli u medijima, pa su krenuli s provedbom dvije stope PDV-a, ali priznaju kako u stvarnosti ostaju brojne situacije koje će Porezna uprava još trebati dodatno obrazložiti.

– Ako vam poslužimo pizzu za stolom i očekujem kako ću ispostaviti račun s uključenim PDV-om od 10 posto, a vas supruga hitno zove kući, a pritom pizzu niste ni takli, kako će se to računati? Vi jeste sjeli, ali zapravo ste naručili „za van“ – objašnjava nam jedan od dubrovačkih ugostitelja, koji kaže da na dva seminara na kojima je bio nitko ni njemu, ni programeru ni knjigovođi nije objasnio kako postupiti u dvojbenoj situaciji.

– Oni moraju znati da je praksa nešto drugo. Iako ih ja primjenjujem, mislim da su dvije stope PDV-a prava ludost. Pa ja bi se sad više trebao baviti računovodstvom, a ne ugostiteljstvom – kaže nam vlasnik pizzerije u Dubrovniku koja nudi i uslugu dostave.

– Vi se to sa mnom zezate? – bila je prva reakcija još jednog vlasnika pizzerije u gradu. Zapravo, imali smo pravi problem kako bismo ga uopće uvjerili kako postoji problem 'unutra-van'.
– Ja ću reći da se mi držimo jedne stope, od 10 posto , premda ja još uvijek mislim da vi mene zezate – kratko nam je odgovorio.

Na stranicama Porezne uprave pak  još je 20. prosinca objavljeno 'pojašnjenje' ove situacije. Po tumačenju Porezne uprave, ako postoji samo isporuka pripremljene ili nepripremljene hrane i/ili pića bez ikakvih dodatnih usluga tada takva isporuka podliježe oporezivanju porezom na dodanu vrijednost po stopi 25 posto. Snižena stopa od 10 posto može se primjenjivati samo u slučaju ako uz isporuku pripremljene ili nepripremljene hrane i/ili pića postoje i neke dodatne usluge kao što je primjerice, posluživanje, postojanje pribora za jelo ili pospremanje.

Građanima koji su stalni ili mogući gosti dubrovačkih ugostiteljskih objekata možda je najbolje preporučiti da prije narudžbe provjere poslovnu politiku lokala – 10 ili 25 posto PDV-a, barem dok se situacija ne razjasni najavljenim donošenjem Pravilnika.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist