Aktualno

Vera Djokaj provodi mobbing u DURA-i

Vera Djokaj provodi mobbing u DURA-i

U razvojnoj agenciji DURA vrši se sustavan mobbing. Naime, kako saznaje duList, direktorica Vera Djokaj već duže vrijeme ima velikih problema sa svojim zaposlenicima.

– Vera Djokaj ne radi ništa osim mobbinga. Svojim ponašanjem prouzročuje isključivo stres i tjeskobu zaposlenika, kao i poremećene međuljudske odnose. Već mjesecima upozoravam na potrebu za promjenama, ali apsolutno ništa nije krenulo na bolje – govori nam naš sugovornik, žrtva mobbinga direktorice Djokaj, koji zbog zaštite svoje privatnosti i poslovne karijere nije želio da mu se javno otkrije identitet.

Pritisak, sustavna kontrola, omalovažavanje, maltretiranje… Sve su to teške kvalifikacije kojima se opisuje odnos direktorice Djokaj prema zaposlenicima. Djokaj prijeti otkazom, intelektualno ponižava, viče, poklapa slušalicu, a zaposlenicima je spriječeno i profesionalno napredovanje.
 
PONAŠA SE KAO PREMIJERKA
 
– Ponaša se kao premijerka. Nema direktnih poziva, već svi pozivi stižu na centralu i s centrale se usmjeravaju u urede. Mi joj služimo kao neke tajnice. Također nam kontrolira sastanke s klijentima, stvorena je neka Big Brother atmosfera. Pa onda njeni „CAPS LOCK'' e-mailovi sa radnim zahtjevima, očito ne zna da po kompjuterskom pravopisu to znači vikanje. Ona ide na sve radionice i tečajeve vezane za projekte kojima se mi direktno bavimo i na koje bi mi trebali ići, a ako ona ne može, onda ne ide nitko – opisuje naš sugovornik u najmanju ruku čudnu radnu atmosferu u razvojnoj agenciji.

– Paradoksalna je situacija da u zgradi u kojoj su vrata naših ureda jedna do drugih, mi komuniciramo samo e-mailom. Nema ljudskog kontakta između mladih ljudi koji bi trebali raditi na konstruktivan i kreativan način. To jednostavno nije normalno – objašnjava naš sugovornik priznajući kako se nije mogao nositi s takvom atmosferom.

– Sve se nakupilo i shvatio sam da to više ne mogu podnijeti. Bio sam vrlo transparentan, sve joj rekao u lice, objasnio joj da je sve što nam čini medicinski i pravno klasificirano kao mobbing – govori naš sugovornik.

Postavlja se pitanje koji su onda, u takvim uvjetima za rad, konkretni rezultati rada u razvojnoj agenciji.
– Rezultat su oboljenja na gastro-intestinalnom traktu i površinske mikoze koje vas napadaju kad vam padne imunitet. Drugih rezultata nema –ističe naš sugovornik te nadodaje  kako je o svemu obavijestio i gradonačelnika.

– U prvom e-mailu sam mu ukazao na probleme i zatražio sastanak svih sukobljenih strana. Gradonačelnik mi ništa nije odgovorio. Kad je Djokaj gradonačelniku poslala taj neki „tajni“ e-mail u kojem me pokušala diskreditirati, on joj je odgovorio da riješi problem „u skladu sa svojim ovlastima“. U mom drugom e-mailu demantirao sam sve njene navode i optužbe, ali sam mu i kazao kako ću, ukoliko ne sazove sastanak, biti primoran obratiti se medijima – ogorčeno nam objašnjava sugovornik.
 
VERA PRIČEKAJ
 
– Izrazito cijenim gradonačelnika i ne želim mu nanijeti nikakvu političku štetu, ali mi ne ostavlja nikakav izbor. Nisu željeli sazvati sastanak na kojem bi sve razriješili – ističe. Posebno naglašava nesposobnost direktorice Djokaj da svojom kreativnosti ostvari nove razvojne projekte.

– Svi projekti koji se provode još su iz doba Dubravke Šuice. Mi nemamo niti jedan naš projekt koji provodimo. Jesmo ih kandidirali, ali sve je to na klimavim nogama. Svi kvalitetniji projekti su zapravo izmišljotina. DURA kandidira projekt od 150 tisuća eura, ali je redovita praksa da se u drugoj fazi vrednovanja takvi projekti odbijaju. Siguran sam da bismo mi bez mobbinga i nepotrebnog stresa ostvarivali projekte. Možemo i imamo znanja, ali nam nije dana prilika da to i pokažemo – objašnjava naš sugovornik te nastavlja opisivati liderske sposobnosti direktorice Djokaj.

– Njoj je ovo prva rukovodeća pozicija. Nema nikakvog upravljačkog iskustva, izrazito je loš menadžer. Ona mrcvari ljude, a ne upravlja. Pozove na sastanak, izobećava apsolutno sve, a ne napravi ništa. Nju u kuloarima zovu Vera Pričekaj. To dovoljno govori – ističe sugovornik.

– Djokaj nema dovoljno kreativnih ideja. Zapravo je jako nesigurna osoba, koja se u svojim hirovima vrlo često ni ne javi pročelnicima na poziv. Nema dobru komunikaciju s upravnim odjelima iz kojih kreće stručna potpora mogućim projektima – ističe naš sugovornik.

Zanimljiv je neproduktivan odnos direktorice prema drugim regionalnim razvojnim agencijama, posebno loš odnos prema DUNEA-i, koja za nju predstavlja drugu, HDZ-ovu vlast. Naš sugovornik ističe i primjer projekta Flow4YU, iz kojeg je DURA bila primorana izaći iz partnerstva zbog neuspjelog ostvarenja programa, a koji se u izvješću o radu navodi kao ostvaren.

– Očekujem sastanak s gradonačelnikom, da svi sjednemo i da direktorica shvati da joj je vrijeme isteklo  – poručuje naš sugovornik.
Kontaktirali smo i direktoricu Veru Djokaj koja je sve navode našeg sugovornika demantirala.
– Nemam informacija da se to događa i to nije istina – kratko nam je kazala Djokaj.

Predsjednik Nadzornog odbora Ivica Banović (HSLS) kazao je kako nema nikakvu informaciju da se u agenciji događa mobbing.
– Dapače, gospođica Djokaj nikada mi nije ostavljala dojam takve osobe. A ni zaposlenici nam se nisu obraćali za ikakav slučaj mobbinga – kazao je Banović.
 
GRAD: SITUACIJA JE DOBRA
 
Iz Grada Dubrovnika stiglo je i gradonačelnikovo viđenje optužbi za mobbing.
– Situacija u DURA-i je dobra i ona kvalitetno posluje te ostvaruje postavljene ciljeve. Točno je kako se gradonačelniku obratio jedan zaposlenik pismom kojim izražava nezadovoljstvo radnim uvjetima i svojim odnosom s nadređenom osobom. Radi se o unutarnjim odnosima što je u nadležnosti rješavanja direktorice DURA-e Vere Djokaj. Ukoliko djelatnici ne budu mogli riješiti svoje odnose s direktoricom ili to počne utjecati na poslovanje, gradonačelnik će u sklopu svojih ovlasti donijeti potrebne odluke za rješavanje situacije – kažu u Gradskoj upravi, ali istodobno izbjegavaju odgovoriti koje će točno odluke gradonačelnik donijeti, kako bi se stanje u razvojnoj agenciji barem pokušalo normalizirati.

Jer, kad je o DURA-i riječ, tu očito gori pod nogama gdje god se stane. Ovakva situacija u dubrovačkoj razvojnoj agenciji  svakom slučaju je potpuno nedopustiva i neodrživa.

Posebno smeta što sve to traje uz znanje, ali i totalni izostanak interesa gradonačelnika da se situacija razriješi, posebno zato što bi gradonačelnik trebao prvi reagirati kada ovako težak slučaj eskalira te dovede i do otvorenih sukoba. Po njemu je u agenciji sve u redu. On ne vidi kako su nesređeni međuljudski odnosi već počeli utjecati na poslovanje. Možda bi konačno trebao pitati zaposlenike.

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist