Kultura

Velolučki amateri pripremaju novu komediju

Velolučki amateri pripremaju novu komediju

Velolučki pučki teatar 2011. godine svečano je obilježio stoljetni jubilej dramskog amaterizma. U ožujku, Hrvatski Sabor kulture dodijelio mu je tim povodom Povelju za izuzetna dostignuća  na području kulture, umjetničkog amaterizma i obogaćivanja  hrvatske kulture.

Posljednjih godina amateri svake godine pripreme novu predstavu do turističke sezone. Prošle godine su pripremili  Molierovu svjetski poznatu komediju "Umišljeni bolesnik" iz 1673. godine, a ovu komediju dva puta su dali tijekom turističke sezone u Veloj Luci, te su i gostovali u gradu Korčuli i susjednom Blatu.

Oduševljeni gledatelji su im smijehom i dugotrajnim pljeskom iskazali njihovo zadovoljstvo. Ove godine  počeli su s pripremama komedije Milana Bogovića "Američka jahta u Splitu", praizvedene 1930. godine. Amateri će je predstaviti pod nazivom "Američka jahta u veloluškoj vali", a prilagodili su je današnjim prilikama i na velolučkom dijalektu.

-U tijeku su pripreme  za tiskanje  monografije o 100 godina dramskog amaterizma  u Veloj Luci –  s ponosom je kazao Tonči Surjan, predsjednik Velolučkog pučkog teatra.

Danas su jedina dramska skupina na otoku Korčuli, koja  radi. Rade bez zatvorene scene, društvenih prostorija i mizernom potporom iz proračuna Općine. Gostovanje na otoku sami su financirali. Suočeni su s velikom krizom dramskog amaterizma u Hrvatskoj. Unatoč svim nedaćama, oni ne posustaju u radu, već uspješno nastavljaju više stoljetnu tradiciju dramskog amaterizma u Veloj Luci, što je za veliku pohvalu i divljenje.
 

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist