Zanimljivosti

VELIKIH ČETRDESET Sretan rođendan našim vodičima!

Svečana skupština Društva dubrovačkih vodiča održat će se na Sveučilištu u Dubrovniku 21. vljače u 11 sati, a ovomo lijepom prigodom naši vodiči obilježit će čak 40 godina od trenutka svog osnivanja.

Tad se, naime, osnovalo samo društvo, no organizirane ture vođenja gostiju po Gradu i okolici zapravo su započele prije 80 godina.

Čestitamo našim vodičima a u nastavku čime će nas to vodiči tratati povodom rođendana, zanimljiv i pomno osmišljen višednevni program.

Srijeda, 21. veljače
11 sati – Svečana skupština na Sveučilištu u Dubrovniku, na Kampusu. Sudjeluju Muška klapa FA Linđo i pijanisti Marija Grazio i Aljoša Lečić
18 sati – hotel Kompas: projekcija filma redateljice Antje Christ: ‘Dubrovnik, Venecija, Barcelona – odredišta iz snova u opasnosti’ uz panel diskusiju koju će voditi Ana Žuvela

Četvrtak, 22. veljače
18 sati u dvorani u MSHS-u – predavanje ‘Povijesni identitet Dubrovnika’ predavača Ivice Prlendera

Petak, 23. veljače
18 sati – dvorana Ivana Pavla II – predavanje ‘Židovi Dubrovačke Republike’ predavačice Vesne Miović

Subota, 24. veljače
10 sati – razgledanje Grada za građane
10 i 15 sati – razgledanje Grada po lokacijama Game of Thrones za građane

O Društvu turističkih vodiča Dubrovnik s njihove službene stranice 
Do 1978. godine turistički vodiči su bili jedna od sekcija Turističkog društva Dubrovnik. Uz velike napore, prema tada važećem Zakonu o udruženjima građana, Društvo turističkih vodiča ”Dubrovnik” osnovano je 15.09.1978. godine i pod tim imenom registrirano 01.12.1978. (tada je brojilo 72 člana). Vrlo brzo DTVD je postalo značajan sudionik dubrovačke turističke ponude i otada uspješno djeluje. Ponosni smo što je za vrijeme rata Društvo sačuvalo svoju dokumentaciju. To je naročito vrijedilo nekim članovima čije su iskaznice izgorjele s njihovim kućama i omogućilo im je da dokažu kako imaju položen stručni ispit i tako kasnije nastave s radom. Od 1. ožujka 2015. Društvo djeluje na adresi Sv. Križa broj 3 (zgrada TUP-a u Gružu). Trenutno Društvo broji 359 članova, od kojih je većina aktivna. Članstvo Društva je izrazito heterogeno jer obuhvaća sljedeće skupine:

– vodiče kojima je vođenje osnovna djelatnost:

1. stalno ili sezonski zaposleni u putničkim agencijama
2. vlasnici obrta – cjelogodišnjeg ili sezonskog
3. vlasnici tvrtke
4. upisani u RPO kao slobodno zanimanje

– vodiče koji su zaposleni u drugim djelatnostima, a vođenje im je dopunska djelatnost

– vodiče umirovljenike

– vodiče studente

Dok udruge vodiča u drugim gradovima posreduju u raspodjeli vođenja svojim članovima, u Dubrovniku agencije naručitelji sami biraju i angažiraju pojedine vodiče. Kako bi se članovima koji to žele, omogućila naplata njihovih usluga putem centraliziranog knjigovodstva, DTVD u svom vlasništvu ima tvrtku Vodiči d.o.o. s jednim djelatnikom koji obnaša sve administrativne poslove za Društvo i agenciju.

Pročitajte još

NAKON OPERACIJE ‘SEA GUARDIAN’ Raketna topovnjača ‘Dubrovnik’ uplovila u grušku luku

Dulist

‘INATI SE…’ KUD ‘Stjepan Radić’ na turneji po Slavoniji

Dulist

ĐE PLEŠEŠ? Vrijeme je da otkrijete salsu…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija