DuList IN

[VELIKI POVRATAK KONOTEKE] ‘Mozgalo’ se, pitalo, pogađalo, ali i pjevalo u Konavlima ovog petka!

[VELIKI POVRATAK KONOTEKE] 'Mozgalo' se, pitalo, pogađalo, ali i pjevalo u Konavlima ovog petka!

Dom kulture na Grudi ovog petka je ‘orio i gorio’ jer se u njemu održala još jedna prava konavoska večer – Konoteka, obnovljeni svekonavoski kviz znanja.

Pobjednik prve Konoteke nakon dugo vremena je Ante Tonči Đurković, druga je Romana Zglav, treći Ivo Cvjetković a četvrta Marija Monković.

Konoteka je već ustaljena konavoska tradicija, koja po uzoru na legendarnu Kviskoteku, natjecatelje vodi kroz pet igara, a to su: da/ne pitalice, asocijacije, igru detekcije, mozgalice i igre po željama.

Žiri je pak bio sastavljen od tri vrsna suca – Antun Vidak, zadužen za ‘područja glazbene, likovne i konceptualne umjetnosti, lifestylea…’, Vlaho Mujo, zadužen za šire društvene znanosti, pravo i ekonomiju, te Toni Čeović, ‘glavni i odgovorni’. Voditelj ove vesele večeri bio je sjajni Juraj Magud koji je pogađao komentarima, poticanjem sudionika, komunikacijom s publikom… Zanimljivo je bilo upoznati i Guinessovu rekorderku u ronjenju na dah pod ledom, Lidiju Lijić Vulić, koja je sudjelovala u Kviskoteci kao ‘nepoznata osoba’. 

U svakom slučaju – veselimo se idućoj Konoteci! 

Donosimo biografije večerašnjih natjecatelja:
Romana Zglav poznata je po svom humanitarnom radu. Tako ste se u jednom od tiskanih izdanja DuLista mogli upoznati s njenom uskrsnom pričomzbog čega je i zaslužila biti naše lice s naslovnice. Tako je za Uskrs odlučila razveseliti 80 štićenika Doma za starije i nemoćne na Grudi penganim jajima.
– Kao svoju vrlinu ističem humanost, osjećaj za druge, uvijek kad imam priliku pomognem drugom. Tako smo ja i moja prijateljica Julija Antunović i osnovale na facebooku grupu Pomoć za Konavljane koja je nedavno preimenovana u grupu Srcem za Konavle, čija je glavna ideja humanost – rekla je Zglav koja je udana i majka dvoje djece Dominika (12) i Helene (8).
Završila je Jezičnu gimnaziju u Dubrovniku, a poslije toga dvije godine menadžmenta u turizmu. Po zvanju je ing. turizma, zaposlena u HPB d.d. kao bankar. Po tati Niku korijene vuče iz Neretve iz Vida (Narona), a po mami Mariji sa Šumeta. Nastupala je već jednom na Konoteci u paru s Nikšom Uhodićem. Dodajmo kako pjeva u zboru na Grudi u crkvi Presvetog Trojstva. Osim penganja, obožava branje kuka i šparoga, crtanje, pjevanje, trčanje, prirodu, konje, more i dupine. A zašto se prijavila na Konoteku…
– Na Konoteku sam se prijavila odmah kad se objavilo kako se ide s projektom, ali u paru sa svojim starim kolegom, Nikšom. Ali kada je odlučeno da se ide u solo natjecanje, odustala sam. I ja i on. Eto upravo zbog svoje crte humanosti pristala sam na zamolbu organizatora natjecati se (…) Pobjednici smo svi ionako, već čim smo kročili nogom na binu – rekla je Zglav.

Ivo Cvjetković postao je poznat nakon svog ‘vatrenog’ nastupa na Konoviziji. Tada je publiku razveselio izvedbom Levisice Danijela Popovića. Ovoga puta upoznat ćemo vas detaljnije s Cvjetkovićem koji je odlučio pokazati svoje znanje na ovogodišnjoj Konoteci. Rođen je u Dubrovniku, a od rođenja živi u Moluntu. Osnovnu školu pohađao je u Moluntu i na Grudi. U Pomorsko-tehničkoj školi stekao je zvanje Elektrotehničar, a 2002. upisuje Fakultet prometnih znanosti pri Sveučilištu u Zagrebu, gdje 2008. stječe zvanje diplomiranog inženjera prometa. Još za vrijeme studiranja u ljetnim mjesecima radi u DVD Gruda i JVP Konavle kao vatrogasac, a nakon šest sezona stječe zanimanje vatrogasac. Godine 2010. upisuje dodiplomski studij pri Sveučilištu u Dubrovniku, smjer Nautika, gdje 2014. stječe zvanje prvostupnika Nautičkog prometa. Od 2009. godine radi u dubrovačkoj gradskoj upravi kao stručni suradnik vježbenik, a nakon toga 2011. godine počinje raditi u tvrtki Promel Projekt d.o.o. iz Zagreba, specijaliziranoj na području projektiranja i inženjering poslova cestovne prometne tehnike.

Jedan je od autora Prometne studije Grada Dubrovnika, a 2012. godine ponovno se zapošljava u gradskoj upravi Grada Dubrovnika, u Upravnom odjelu za promet, stanogradnju i razvojne projekte gdje radi i danas na mjestu Savjetnika za promet. Oženjen je i otac dvoje djece, a s ponosom ističe članstvo u DVD Gruda kao dobrovoljni vatrogasac i amaterskoj glumačkoj skupini ‘Ariel’ gdje povremeno amaterski glumi. Član je i jedan od osnivača Udruge mladeži ‘Molunat-Đurinić’ i MNK Zmaj iz Molunta. Veliki je zaljubljenik u glazbu i more. A što su mu hobiji? Zrakoplovstvo i pomorstvo, s posebnim osvrtom na II. svjetski rat. Ponosni član DVD-a Gruda, povremeni glumac amater i ljubitelj svega što vole mladi, prije svega je otac i suprug… Iako će uvijek istaknuti i ljubav prema pjevanju.

Ante Tonći Đurković također je član amaterske družine, i to – Kolarina osnovane u cilju promicanja dubrovačke književne scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela i igrokaza za djecu i odrasle, poglavito dubrovačkih pisaca. Sudjelovao je kao glumac u predstavama: ‘Šporka kanasta’- Matka Sršena, ‘Skerac sa Svete Marije’, ‘Božić djeda Martina’ L.N. Tolstoja, ‘Ribarske svađe’ Carla Goldonia, ‘Matrimonijo’ Joza Lovrića, ‘Vjera iznenada’, Marka Bruerevića, a u ‘Noveli od Stanca’, Marina Držića, glumi glavnu ulogu. Rođen je u Dubrovniku, a završio je Pravni fakultet u Zagrebu i diplomirao 2000. godine. Đurković, koji je neoženjen, nakon diplome radio je kao pravnik u trgovačkim društvima. Od travnja 2007. godine do 15. srpnja 2015. godine radio je u odvjetništvu. Od 2015. godine radi u tvrtki Čistoća d.o.o. gdje je voditelj Odjela pravnih kadrovskih i općih poslova. Vrijedi dodati kako je član Udruge ‘Epidaurus festival’ koja organizira Epidaurus festival od 2007. godine i koji se održava na području Općine Konavle te član župnog zbora Župe Svetog Nikole iz Cavtata.

Marija Monković, rođena je kako kaže, u sumrak dana 3. srpnja 1990. u Dubrovniku. Dolazi iz Ljute, najljepšeg mjesta u Konavlima, gdje ove godine po deseti put sudjeluje u organizaciji vjerojatno najposjećenijeg događaja u Konavlima, Turnira Konavoskih sela, gdje je se uvijek može naći na šanku, s jedne ili druge strane. Završila je srednju turističku i ugostiteljsku školu. Pokušala je studirati, ali kako ističe, shvatila je kako to nije za nju.
– Iako imam skoro 28 godina, još uvijek sam neudana. Ozbiljne ponude molim u inbox – istaknula je Monković koja od malih nogu radi u obiteljskom restoranu, a uz to zadnje četiri godine zaposlena je u jednoj tvrtki za ekološki uzgoj povrća. Ističe svoju komunikativnost – može pričati do mile volje!

– Kao i svaka tipična cura intezivno pratim nogomet, a u slobodno vrijeme volim i otputovati, tako da sam, ako Bog da, sa osvojenom nagradom odlučila otputovati na finale Lige prvaka – rekla je Monković koja također sa svojim društvom sudjeluje na pub kvizovima u Lazaretima, gdje kako kaže, nisu uvijek baš najgori.

Pročitajte još

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist