Zanimljivosti

‘Veliki’ obnavljaju na veliko

'Veliki' obnavljaju na veliko

Sezona je već u punom jeku, a i EU je stigla na hrvatska vrata i svi hoteli već naveliko primaju goste iz raznih zemalja svijeta. Unatoč recesiji, turizam je grana koja u Dubrovniku uvijek ostaje na odličnoj razini,

a konstantna ulaganja u ovaj sektor znače samo jedno – obnovu kvalitete i zadržavanja istog ili većeg nivoa usluge. No, neki od njih tek se imaju obnoviti. U ovoj i idućoj godini tako se planiraju kapitalne investicije i to na nekoliko većih hotelskih kuća našeg kraja.
Neke hotelske kuće spremne su za sezonu, neke se grade, neke obnavljaju, a neke kreću iz temelja. Potaknuti time, a u srcu sezone, duList poslao je upit na nekoliko 'velikih' adresa.

Jadranski luksuzni hoteli
Dižu se zvijezdice, obnavlja se Kompas…

 
Jadranskim luksuznim hotelima tako je glavna investicija u ovog godini podizanje vrijednosti zvijezdica pojedinih hotela. U 2013. godini tvrtka Jadranski luksuzni hoteli d.d (ALH) nastavlja s podizanjem kvalitete i ponude svog portfelja, ali i ukupne ponude destinacije Dubrovnik. Ove zime su realizirane redovite investicije u održavanju i uređenju u svim hotelima. U Hotelu Croatia obnovljeni su svi apartmani te je prošireno sunčalište, dok su se u hotelu Grand Villa Argentina dogradili balkoni u pojedinim sobama – istaknuli su u odgovoru za duList.
Osim unapređenja i održavanja postojećeg kapaciteta te pripreme za nove projekte unutar destinacije, 2013. će godinu u smislu investicija ALH obilježiti dva značajna projekta u Dubrovniku – potpuna rekonstrukcija Hotela Kompas i obnova Hotela Dubrovnik Palace.
U potpunu rekonstrukciju Hotela Kompas koja će započeti nakon glavne turističke sezone, uložit će se 12 milijuna eura. Sukladno uvjetima iz ugovora o prodaji i prijenosu dionica Hotela Kompas d.d. koji je zaključen sa bivšim Hrvatskim fondom za privatizaciju, broj smještajnih jedinica povećat će se sa 115 na 145 soba i apartmana, uz dodatak wellnessa s bazenom i kongresne dvorane za 400 osoba, što hotel sada nema. Obnovom će hotel promijeniti i kategoriju sa tri na četiri zvjezdice.
Druga značajna investicija u visini od 5 milijuna eura odnosi se na rekonstrukciju svih smještajnih jedinica Hotela Dubrovnik Palace, a započinje nakon turističke sezone. Potpuna rekonstrukcija soba i apartmana prva je velika investicija u Hotel Dubrovnik Palace od njegova otvorenja 2004. godine.
– Planirane investicije u 2013. godini potvrđuju strategiju razvoja tvrtke Jadranski luksuzni hoteli dd. usmjerenu na kontinuirano unaprjeđenje kvalitete proizvoda i usluga praćenjem ostvarenih rezultata i stalnom prilagodbom potrebama naših gostiju vodeći računa o poštivanju visoko postavljenih standarda – zaključuju u odgovoru.
 
 
Hotel Maestral
Limitirano podizanje kategorije

 
Budući su poslovni planovi Hotela Maestral d.d. već definirani te su sklopljeni ugovori s dobavljačima, u tijeku je realizacija već ugovorenih aktivnosti – navode u svom odgovoru iz hotela Maestral.
U smislu pripreme turističke sezone u svim hotelima Društva već se izvršila zamjena dotrajalog sitnog inventara i opreme, a pojačane aktivnosti tekućeg održavanja trenutačno se odvijaju u hotelima Vis i Splendid u što će se uložiti otprilike jedan milijun kuna.
Hoteli su, sukladno mogućnostima, pripremljeni za dolazak gostiju, a značajniji radovi se niti ne mogu izvoditi u objektima koji su puni. Potrebno je naglasiti kako su za Maestrale, kao Društvo u većinskom državnom vlasništvu kojem predstoji privatizacija, mogućnosti značajnijih ulaganja i promjene turističkog proizvoda, u smislu podizanja kategorije objekata vrlo limitirane i o njima će se eventualno raspravljati u sklopu priprema poslovnog plana za sezonu 2014.
 

HUP Zagreb
Velika obnova župskih hotela

 
HUP-ZAGREB d.d. hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam je tvrtka osnovana davne 1948. godine s osnovnim segmentom poslovanja u cateringu. Kontinuirani uspjeh i želja za rastom rezultirala je širenjem poslovanja na potpunu hotelsku ponudu u pogledu smještajnih kapaciteta, kvalitetne usluge i stručnog osoblja. Osnova poslovanja tvrtke su hoteli u dva grada Republike Hrvatske, Zagrebu i Dubrovniku.
Njihov vlasnički udio u hotelima Dubrovačka rivijera d.d. je 88,40 posto. Tako na njihovoj web stranici stoji slijedeće, a tiče se obnove:
''Turistički kompleks Hoteli Srebreno nalazi se u naselju Srebreno u neposrednoj blizini turističkog kompleksa Hoteli Dubrovačka rivijera. Udaljen je 9 km od grada Dubrovnika i Zračne luke u Ćilipima. Hotelsko-ugostiteljski objekti u sklopu kompleksa u Domovinskom ratu su u potpunosti uništeni. Trenutno je u tijeku izrada urbanističke studije uređenja i priprema projektne dokumentacije, nakon čega će se pristupiti izgradnji novog hotelsko-ugostiteljskog kompleksa Orlando sa 4 ili 5 zvjezdica uključujući sve prateće sadržaje.''
HFP je tijekom 2004. godine objavio natječaje za prodaju udjela u društvima Hoteli Mlini d.d. i Hoteli Srebreno d.d., a na kojim je ponuda HUP Zagreb d.d. ocijenjena najpovoljnijom. Od samog sklapanja Ugovora o prodaji i prijenosu dionica oba društva, a s kojim je Ugovorima preuzeo i niz obveza (isplatu kupoprodajne cijene, obveze prema državnom proračunu, državnim jamstvima, vjerovnicima, kreditorima, dobavljačima, radnicima i imovini društva), HUP Zagreb je iste ispunio u cijelosti a u dijelu gdje su za to stvoreni adekvatni preduvjeti. U razdoblju od 2004. do danas, u društvu čiji je pravni sljednik Hoteli Dubrovačka rivijera d.d. ukupno je uloženo više od 175 milijuna kuna.
– Pojedinačni projekti ključnih objekata na lokacijama Mlini i Srebreno koji će kroz program ulaganja u vrijednosti višoj od 50 milijuna EUR-a, između ostalog dati novu dimenziju općini Župa dubrovačka, kako kroz repozicioniranje na međunarodnom turističkom tržištu, tako i kroz nova zapošljavanja i stvaranje preduvjeta za razvoj dodatnih poslovnih djelatnosti – stoji na njihovoj stranici.
 

Valamar grupacija
Stiže nova turistička ponuda!

 
S ciljem podizanja kvalitete turističkog proizvoda kompanije Dubrovnik-Babin kuk koja djeluje unutar najveće hrvatske turističke grupacije Valamar, tijekom investicijskog ciklusa koji je započeo prošlu zimu, a koji će se završiti do svibnja 2014., u hotele i infrastrukturu će se uložiti otprilike 40 milijuna eura, navodi se u odgovoru grupacije Valamar.
Posebno treba istaknuti hotel Valamar Dubrovnik President koji će sa 113 novih smještajnih jedinica, novim vanjskim bazenom, dogradnjom kongresne dvorane i parkirališta, potpunim preuređenjem recepcije, lobija, unutarnjeg bazena, wellness centra, restorana i barova te plaže i pratećih sadražaja, u sezonu 2014. ući s višom kvalitetom svoje usluge i kao prvi Valamarov hotel s pet zvjezdica, a što će doprinijeti daljnjoj afirmaciji Dubrovnika kao prestižne turističke destinacije. Ova investicija će se kretati na razini oko 20 milijuna eura.
U obnovu i dogradnju hotela Argosy koji će u sezonu 2014. također ući sa zvjezdicom više i postati hotel visoke četiri zvjezdice, kompanija Dubrovnik-Babin kuk ulaže otprilike 5 milijuna eura, s posebnim naglaskom na novi vanjski bazen s terasama i hortikulturalnim uređenjem, rekonstrukciju unutarnjeg bazena, nove wellness i spa prostore, redizajn zajedničkih prostora te uređenje smještajnih jedinica. U podizanje kvalitete i standarda u ostalim hotelima, kao i krupnu infrastrukturu u cijelom resortu, od koje posebno treba istaknuti trafostanice koje su nakon dužeg niza godina doživjele potpunu rekonstrukciju i sanaciju, ulaže se cca 15 milijuna eura.
Sa željom da novi objekti pruže gostima oazu uživanja i opuštenosti kroz suvremenu ponudu, s ciljem nezaboravnog odmora gdje je svaki dio hotela vrhunski opremljen i organiziran, Valamar Dubrovnik President i Valamar Argosy će kroz promišljeno oblikovane proizvode donijeti novu kvalitetu turističkoj ponudi Valamara i destinacije Dubrovnik.
 

Karisma hotels
Hotel Koločep dobiva novo ruho

 
Na dubrovačkom Trgovačkom sudu održana je 6. lipnja javna dražba Hotela Koločep d.d. na kojoj je vlasnikom 88 posto dionica Hotela Koločep d.d. postala grupacija Karisma Adriatic Hotels d.o.o. (KHA). Postignuta vrijednost na javnoj dražbi jest 36.435,620,00 kuna, a u cijelosti je jednaka vrijednosti od samih početaka procesa.
Sveukupna investicija Karisma Hotels Adriatic u projekt Hotela Koločep jest 18,6 milijuna eura od čega se oko 4,6 milijuna eura odnosi na kupnju 88 posto dionica tvrtke, oko 4,7 milijuna Eura na otplatu postojećih i preuzetih dugova tvrtke, dok Karisma Hotels Adriatic planira uložiti dodatnih oko 9 milijuna eura u obnovu, menadžment i promociju Hotela Koločep u idućih godinu dana. Već prve sezone očekuje se popunjenost hotela od 83,5 posto. Preuređenje objekata u portfelju Hotela Koločep očekuje se sa završetkom tekuće sezone odnosno u postesezoni.
 

Aman resort
Trideset luksuznih soba

Luksuzni Aman resort, svjetski poznat lanac hotela od sljedeće sezone biti će otvoren i u Cavtatu. Hotel koji će imati svega trideset soba veličine 80 četvornih metara te deset dvosobnih apartmana veličine 160 četvornih metara stavit će Cavtat i jug Hrvatske u sam vrh turističke ponude. Investicija je vrijedna gotovo 30 milijuna eura. Aman Cavtat, kao i ostatak lanca imat će kategorizaciju pet zvjezdica, no samo zato jer Hrvatska službeno ne pozna šest ili sedam zvjezdica.
Filozofija hotela jest bez velikih kapaciteta, no gosti se moraju ojećati kao kod kuće. Aman resort niče na mjestu nesuđenog hotela Makedonije, investicije
 koja je u nedovršenom stanju stala već niz godina na samom rubu starog dijela Cavtata.Noćenje će u ovom hotelu stajati više od tisuću eura po sobi.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist