Kultura

Veliki aplauz za Pavla Zajceva i Dubrovački simfonijski orkestar!

Veliki aplauz za Pavla Zajceva i Dubrovački simfonijski orkestar!

Dubrovačka publika ovog je petka navečer imala priliku uživati u koncertu komorne glazbe pod umjetničkim vodstvom Pavla Zajceva u Slanici.

Iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra istaknuli su kako se za maestrom Zajcevim dugo pljeskalo, a posebno zbog izvođenja djela Gounoda i Respighija. Od njegovih djela DSO je sa Zajcevim izveo Antičke plesove i arije (Antiche danze ed arie) i suitu Ptice (Gli uccelli) u kojoj se skladatelj poslužio djelima baroknih skladatelja kako bi dočarao karakter ptica i njihov pjev kroz stavke Preludij, Golubica, Kokoš, Slavuj te Kukavica. Ljepota i životnost te povezanost čovjeka i prirode ogleda se u svakom od pet stavaka ciklusa. Na programu je bila i Mala simfonija za puhače Charlesa Gounoda.

Zajcev je diplomirao je 1998. godine violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja nakon kojeg se usavršavao na poslijediplomskom studiju na Muzičkoj akademiji u Baselu u klasi prof. Ivana Monighettia. Također se usavršavao na majstorskim tečajevima M. Flaksmana, S. Soundeckione, D. Grigoriana, V. Messermanna, J. Chuchroa, E. Schoenfeld, A. Menesesa. Osvaja niz nagrada i priznanja, a kao komorni glazbenik sudjeluje na mnogim festivalima na kojima je surađivao s umjetnicima kao što su Julian Rachlin, Mischa Maisky, Torleif Thedeen, Lawrence Power, Gordan Petrović, Đuro Živković, Edin Karamazov, Dmitry Sinkovsky i drugi.

Od 2002. do 2010. godine bio je solo-čelist u Simfonijskom orkestru HRT-a, od 2005. radi kao docent, a od 2013. kao izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (komorna glazba). Svoj dirigentski debut ostvario je s Gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu čiji je dirigent i umjetnički ravnatelj bio od 2011. do 2014. godine. Godine 2017. upisuje studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Foto: Facebook/Dubrovački simfonijski orkestar

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist